středa 24. června 2015

Mravenci na stromech

Vše směřuje k tomu, aby mravenci ztratili stopu na stromy a nešli na ně. Třeba u nás jim ale tyhle vůně v podstatě vůbec nevadily. Touha po pěstování mšic a jejich sladké šťávě prostě byla asi silnější. Navíc jsme na zahradě měli dříve spousty a spousty mravenišť, možná o ty stromy bojovali i mezi sebou.


Poté začne teprve především u keříků a malých stromů spousta nepříjemností.

Ty postupně budou krabatět a celý stromek strádá. I proto se vyplatí mravenců zbavit. To vám prozradíme v tomto článku. Text: Trápí nás venkovní mravenci.


Koupili jsme nové jabloně a před 14-ti dny zasadili. Jaká byla naše radost, když jsme zjistili, že už hned letos. Má to ale háček – z nalepených těl se rychle utvoří most, po kterém už další příslušníci kolonie přejdou bez potíží.


Kontrolujte tedy lep každé 2-dny, nalepené mravence odstraňujte a je-li to třeba, vyměňte lepovou vrstvu úplně.

V každém případě je dobré nespoléhat se jen na tuto metodu a kombinovat ji s některým dalším postupem. Mravenci na stromech posts 23. Jak se zbavit mravenců na ovocných stromech – Škůdci a. Dobrý den, mohl by mi prosím někdo poradit? Po ovocných stromech a zvláště po broskvoních a nektarinkách nám lezou mravenci. Každý strom, na kterém se.


Na stromech či keřích už na první pohled poznáme, že s nimi máme co dočinění. Prozradí je především zahnuté listy, které se po čase mění doslova ve hnízdo mšic. Alternativ je vcelku hodně, nicméně základem je bezesporu zabránění mravencům, aby se dostali na strom.


My používáme ten Chemostop - přímo na kmínek. Je dražší, ale není ho velká spotřeba a na kmeni vydrží lepivý celou sezónu. Mšice dokáží způsobit velké škody. Jen pozor aby si mravenci.


Na druhou stranu – vážné škody nezpůsobují, nebezpeční nejsou, proto je zbytečné sahat po radikálních řešeních. Stačí je odradit o návštěv míst, kde si je opravdu nepřejete, případně lokálně likvidovat prostředky, jež jsou ohleduplné vůči životnímu prostředí. Bleskově napadají potraviny a rojí se přímo geometrickou řadou.

Lepidlo proti mravencům posts 13. Na místo, kde se mravenci hromadí, nastražíme osolený celer posypaný skořicí, což způsobí, že se za pár dnů odstěhují. Do míst, kde se objeví mravenci, a na pravidelné cestičky dáme aromatické látky: jalovcový list, kerblík, skořici, majoránku, hřebíček. Posyp a prolévání přípravkem na bázi kuchyňských surovin opakujeme vždy, když najdeme hnízdo (při rojení), dobře vychozené mravenčí cestičky nebo objevíme mravence na rostlinách. Pozor, jakmile jsou na rostlinách mravenci , s vysokou pravděpodobností jsou tam i mšice ! Známá je spolupráce s mšicemi, které mravenci chrání před nepřáteli nebo je přenášejí na vyhlédnutý strom a následně se živí jejich výměšky.


Nástraha obsahuje účinnou látku, která je posléze vyhubí. Další možností je prášek proti mravencům , který přímo aplikujeme na cestičky. Proto vylučují sladkou lepkavou tekutinu zvanou medovice, kterou mají velmi rádi mravenci , včely a mouchy.


Takže pokud máte na stromech v zahradě mravence, pak tam pravděpodobně parazitují mšice a je nutné rostlinu prohlédnout. Principem většiny navrhovaných postupů je zrušit mravencům jejich pachové stopy překrytím nějakou aromatickou látkou, vyzkoušejte, co je pro Vás nejlépe dostupné.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky