Nejprve oškrábeme červenou řepu škrabkou na brambory - syrovou! Potom ji nastrouháme na struhadle na nudličky. Kvašená řepa je to pravé do boršče. Vedle toho je děsně zdravá.
Výčet jejího kladného působení by byl na stránku. Někdy si myslím, že po ní rostou i vlasy a mizejí bradavice.
Lahůdkou ruské kuchyně je snad odjakživa boršč a jeho základem je řepa a kysané zelí, ale i jedna další položka, je jí řepný kvas. Konec sporů, jestli do boršče patří nakládaná řepa a čerstvé zelí nebo kysané zelí a čerstvá řepa. Základem pořádného boršče je totiž řepný kvas. Očistenú repu a mrkvu nastrúhame na slzičkovom strúhadle, kapustu pokrájame na rezance.
Premiešame so soľou, natlačíme do vhodnej. Mléčně kvašená červená řepa recepty, které budete milovat. U zeleniny se nedozvíte, jak dlouho je kvašená a spíš se vám dostane do rukou zelenina s přídavkem cukru, rafinované soli a stabilizačních látek. Proto je nejlepší si fermentovat zeleninu doma.
Navíc je to velmi rychlé a snadné.
Hledejte na netu téma košer kuchařka nebo waršavský baršč (boršč). Kysaná červená řepa recepty, které budete milovat. V pevné míse promíchejte zeleninu a sůl.
Potlučte je vhodným tloučkem, velkou vařečkou, dřevěnou paličkou na maso (pozor, řepa dost barví) - asi minut. Tepelná úprava sice zničí některé biologicky aktivní látky, na stranu druhou se ale potravina stane snadněji stravitelnou. Očistný nápoj, za který vám poděkují vaše střeva a játra, ale i celkově vaše tělo, ve kterém se budete cítit mnohem lépe. Na dnu je červená řepa také dobrá.
Při dně se dá jíst mnoho zeleniny, jako je zelí, červená paprika, červená řepa , ale doporučuje se omezit konzumaci zeleniny se středním purinovým obsahem, jako je chřest, špenát, květák a houby. Podle několika medicínských výzkumů dokáže kvašená červená řepa předcházet rozvoji zhoubných druhů rakoviny, vyčistit a zregenerovat játra či odstranit z celého těla jedovaté a odpadní látky. Kromě toho uvolňuje zácpu a řeší spoustu dalších zdravotních problémů týkajících se zažívacího traktu, střev a trávení. Mám ráda kvašenou zeleninu, nyní není u mne skoro dne bez kvašeného zelí.
Tak to musí být lahůdka, ta kvašená řepa s celerem a křenem. Zářivě červená barva a zemitá, zřetelně odlišná chuť od jiných druhů zelenin, taková je červená řepa. Klidně ji můžeme nazvat vzácným drahokamem mezi ostatními druhy zeleniny. Moje maminka, mimochodem přebornice na kvašenou zeleninu, vymyslela způsob, jak udělat výborný pickles z červené řepy a ráda se se mnou o své. Tento pin objevil(a) AgiHP Mojebiopochoutky.
Objevujte (a ukládejte) své vlastní piny na Pinterestu. Měli bychom jíst alespoň lžíce denně. Kyselé jako šťovík a prostě výborné.
Mrkev i česnek jen spíše doplněk pro chuť. Papriky, rajčata a kedlubny jsem rovnou vyhodil. Máte rádi zkvašené okurky, kterým se lidově říká kvašáky? Pak vám určitě zachutná i další kvašená zelenina, která je velmi zdravá.
Báječně rychlá příprava tohoto super zdravého salátu je také výhodou.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.