pondělí 29. října 2018

Druhy borůvek

Podle doby sklizně je rozdělujeme na rané, středně rané a pozdní. Dále se mezi borůvky zařazuje Amelanchierova borůvka – tedy muchovník a například zimolez kamčatský, který však botanicky s borůvkou nemá nic společného, přesto se však považuje za jeden z druhů borůvek. Plané borůvky z lesů nestačí pokrýt obrovský zájem.


Plody mají atraktivní, růžovou barvu a výbornou, sladkou chuť, která připomíná mix borůvek s kapkou citronu. Borůvka Pink Lemonade bude zkrášlovat Vaší zahradu po celý rok. Zjara rostlina kvete ná.

Na dno jámy můžete dát odležený kompost, ke kterému časem kořeny prorostou a budou čerpat živiny. Taky patříte mezi milovníky borůvek ? A víte, že si některé druhy těchto bobulek můžeme pěstovat sami na zahrádkách? Jsou různé názvy, které. Dobrý den, chtěla bych si na zahradě zasadit borůvky. Jen nevím, jaký druh mám koupit.


Druhy muchovníku dostupné v Česku. Predovsetkym su to uplne odlisne rastlinne druhy. U vsetkych tusim okrem Muchovnikov (ruku do ohna za to nedam) sa odporuca vysadzanie po dvoch rastlinach, lebo pri vzajomnom opeleni sa dosahuje vacsich plodov a tym padom aj urody.

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Lesních borůvek se sklidí co do hmotnosti z plochy nesrovnatelně méně než zahradních a jsou podstatně menší. Vysoce úrodná odrůda, plody mají tmavě modrou barvu. Některé druhy, například muchovník oválný (Amelenchier ovalis), pocházejí sice z Evropy, nejsou však dostatečně prošlechtěny. Plody sladké, aromatické, větší velikost. Tato borůvka dozrává na přelomu července a srpna.


Department of Agriculture ve Washingtonu se šlechtěním borůvek z divokých porostů bylo selekcí a křížením získáno mnoho kultivarů (odrůd) a stále vznikají nové, kvalitnější. Stanoviště pro vysazení borůvek si dobře promyslete, protože borůvky se dožívají i - ti let, v ojedinělých případech i - ti let. Můžete je tedy vysadit do zákrytu stromu nebo keře, který jim část dne zastíní, ale ne příliš mnoho a dlouho.


Borůvky mají rády polostín i plné slunce. Ideální pro výsadbu je 2-letá rostlina. Dorůstá do výšky 1cm. Její plody jsou větší, světle modré, mírně zploštělé.


Tento ,,chaos“ vznikl díky rozdělení borůvek v USA, neboť v Evropě pod pojmem borůvka. Oblíbené keře zahradních borůvek dorůstají v příznivých podmínkách do výšky jeden a půl až dva metry. Něžně bílé květy dávají po opylení hojnou úrodu velkých sladkých modrých plodů.


Oproti borůvkám lesním se snadno sbírají a přitom chutnají stejně jako ty lesní. Jak na ně, aby bylo i na koláč ? Víte, že na jednom místě můžete objevit až tři druhy borůvek ?

Na první fotografii je klasická borůvka, následují šicha černá a vlochyně bahenní. Mezi oblíbené druhy, které se nejčastěji pěstují, patří velkoplodá kanadská borůvka. Vypěstovat si toto zdravé ovoce není ani složité, jen je třeba borůvkám dopřát vše, co potřebují. Plody borůvek, které bývají jen zřídka větší než centimetr, rostou na nenápadných malých keříčcích.


Kvůli svojí nenápadnosti byly dlouho považovány za bezvýznamnou potravinu. V minulosti tyto malé plody sloužily ke zdobení jídel, k přípravě marmelád nebo jako náplň do koláčů či jiného sladkého pečiva. Samotná výsadba borůvek je po pečlivé přípravě jámy už snadná.


Na rozdíl od zahradních borůvek nepotřebuje zimolez kamčatský kyselou zem, spokojí se s normální zahradní půdou. Je ale světlomilný, proto v zastíněných polohách nebude tolik plodit, ani nebude hustě olistěný. Sorbetty jsou vyrobené ze sezonního ovoce: jaho malin, borůvek , ostružin, černého rybízu, jablek, hrušek, švestek, meruněk, broskví, třešní, višní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky