středa 24. října 2018

Jak na mšice ekologicky

Jak na mšice ekologicky – poradíme prakticky! Je pravda, že si můžeme zakoupit hotový postřik v obchodě… ALE! Můžeme si jednoduše vyrobit takový.


Mšice zapříčiňují vznik hálek, zpomalení růstu rostlin, přenos různých virových chorob, jakými je například kadeřavost brambor, svinutka, mozaika a žloutenka řepy, okurek či květáku a dalších, i na okrasných rostlinách. Vysávají šťávy z rostlin a ty postupně vadnou a hynou.

Také napadené rostliny vypadají velmi neesteticky – do vázy si takové květiny nebudeme chtít nařezat a napadená zelenina se nám bude ošklivit¨. Na zahradě je důležité také pravidelně udržovat pořádek, pravidelně vytrhávat plevely, na kterých se mohou mšice také množit. Na malé, ale odolné puklice a štítenky, u kterých i důmyslnější metody selhávají, je tu líh. Ten nařeďte v poměru : čistou vodou. Z rostlin tyto úporné škůdce sundáte vatou namočenou v roztoku.


Už druhý rok máme na malé jablůňce mšice. Loni (máme dojem, že kvůli nim) jabloň nevykvetla.

Letos se objevili až po odkvetení, takže jablíčka pěkně rostou, ale mšice se množí a mravenci je pěkně pasou. Našla jsem vaší radu, jak zabránit mravencům, aby na strom lezli. Jak se pak ale zbavit mšic, které už na stromě jsou? Jak už bylo napsáno, mšice si na ně rychle zvyknou, proto je potřeba je střídat. Biologicky šetrné jsou například Natura Roc Effect nebo Biool.


Můžete si skočit do nejbližšího zahradnictví pro postřiky na mšice, ať už chemické, nebo na přírodní bázi. Anebo můžete vyzkoušet některou z babských rad pro zdraví vaší zahrádky. Jak vybrat řetězovou pilu na řezání palivového dřeva fotografií Zahradní technika S nástupem zahradnické sezóny a teplejšího počasí nastává také období, kdy lze připravovat palivové dřevo na příští zimu. Virus roznášejí mšice , proto je dobré si na zahradě hýčkat slunéčka, zlatoočky, škvory a pestřenky, tedy živočichy, kteří se mšicemi živí. Boj se mšicemi nikdy nekončí.


Napadají téměř všechny druhy rostlin venku i doma. Usazují se v koloniích na spodních stranách listů. Návo jak si takový domek postavit najdete ZDE. Ve sklenících se proti mšicím osvědčila parazitická vosička Aphidius Alemani.


Zkušení zahradníci radí, pokud to jde, nehubit mšice chemikáliemi, protože pak zničíte i jejich přirozené nepřátele. Když pak rostliny napadnou škůdci znovu, jste už na to sami.

Mšice jsou jedním z největších nepřátel zahrádkářů a pěstitelů, podívejme se na různé domácí postřiky, které vyřeší věčnou otázku - jak na ně co nejlevněji. Jak se vypořádat s napadenou rostlinkou či stromem? Jak onemocněním předcházet? Tihle roztoči jsou sice miniaturní, přesto umí zahrádkáře pořádně potrápit. Firma Neudorff radí, jak ochránit Vaši zahradu před mšicemi, sviluškami, molicemi a jinými škůdci.


Používáním šetrných prostředků s účinnou látkou přírodního. Na jeden strom je třeba pověsit až desek o velikosti cca A na záhonech byste je měli otočit na zápa respektive směrem, odkud fouká nejčastěji vítr (desek stačí na plochu o rozloze 1m2). Pokud se mšice přece jen na rostlinách, keřích či stromech zabydlely, můžete využít různé postřiky. V obchodech jsou samozřejmě k mání ty chemické, jsou účinné, ale zasáhnou i plody, navíc nejsou zrovna bezpečné pro děti a zvířata.


V regálech vybraných prodejen najdete i bio postřiky, které jsou podstatně šetrnější. Potíže se mšicemi zná snad každý pěstitel čehokoliv. Pokud jsou venku na růžích, je to jednoduché – růže nejíme a tak bez váhání použijeme.


Na třásněnky se používá dravý roztoč Amblyseius cucumeris, který se aplikuje na rostliny posypem pilinového substrátu s roztoči. Napadá a vysává jak larvy třásněnek, tak svilušky. Je schopen se živit i pylem.


Z tohoto důvodu je vhodné vysazení dravého roztoče na začátku sezóny, aby se stihl rozmnožit ještě před třásněnkami.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky