pondělí 29. října 2018

Jak pěstovat batáty

V našem podnebí se batáty dají pěstovat jen podobně jako rajčata – vysadit ven, až pominou jarní mrazíky. Mráz jim totiž rozhodně nesvědčí, i když. Batáty ovšem můžeme pěstovat i bez předklíčení.


Mladé rostliny v kořenáčích jsou zajímavé i jako hrnkové květiny, vyžadují však vyvázání k opoře. Na léto je můžeme přenést do zahrady nebo do nevytápěného fóliovníku. Nevíte jak pěstovat batáty ?

Jsme odborníky na pěstování batátov. Existují však odrůdy, které se nazývají jako batáty, a ty jsou charakteristické nasládlejší chutí, a také oranžovou dužinou. Coby rostlina střední Ameriky k nám byla přivezena dokonce o cirka sto let dříve než klasické brambory, které nyní máme v mnohem vyšší oblibě. Pěstovat batáty v našich podmínkách není nic obtížného, neboť tyto rostliny mají velkou přizpůsobivost v různých zeměpisných oblastech.


V každém případě však vyžadují slunnou polohu stanoviště a hlubokou hlinitopísčitou půdu bohatou na organické látky. Batáty neboli sladké brambory jsou kořenové hlízy tropické rostliny známé pod názvem povijnice batátová (Ipomoea batatas) či jedlá. Potřebují kompost nebo dobře vyhnojenou půdu a hlavně slunné stanoviště.


Jak již bylo řečeno, batáty lze pěstovat pro vysoce dekorativní listy.

Ovšem vypěstovat si vlastní sladké brambory také není nijak složité. Počítejte ale s poměrně velkým pozemkem. Rostlina je totiž plazivá a potřebuje prostor.


Pěstování se ale nijak zvlášť neliší od brambor. Více o pěstování , výsadbě, zálivce, množení , sklizni a léčivých účincích na mém videu. Batáty jsou hlíznaté rostliny, v našich podmínkách pěstované jako jednoletky.


Ale asi podle rčení :Čím hloupější sedlák, tím větší batáty , tak úrodu mám docela velkou. Jo a sadbu kupuji ve více obchodech, protože se tak dostanu k více odrůdám a já pak mám trošku odlišné rostliny s maličko jinými listy a květy. To jsou batáty , sladké brambory původem z tropické Ameriky. Dají se použít k přípravě kaše, ale i koláčů nebo pyré a také zapékat.


A můžete je zkusit dokonce i pěstovat. Batáty určitě patří mezi potraviny, které jak svou skvělou chutí, tak i obsahem tělu prospěšných látek stojí za to mít čas od času na talíři. Připravit si z nich lze jak třeba kaši, tak je nastrouhat anebo není problém dát si vynikající zapékané pokrmy nebo cokoli jiného. My si batáty představíme a následně také poukážeme na zásady jejich pěstování. Bydlíme stylově: Vyšperkujte si stěny tapetami!


Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Batáty, které jsou určené ke konzumaci a prodávají se v obchodech, pěstovat na záhonku příliš nedoporučujeme. Pro vsazení si vyberte slunné stanoviště.

Zemina, do které batáty vsazujete, by měla být tvořená hlínou a pískem. Batáty sice mohou být drahé, ale existuje způsob jak jimi zaplnit celou zahradu a neutratit přitom za sazenice více než pár korun. Pro osázení jednoho záhonu sladkými bramborami vám budou stačit kusy batátů, které koupíte v běžném obchodě, nemusíte shánět žádné speciální sazenice. Kup batáty někde v obchodě - Lídl atd.


Necháš naklíčit stejně jako třeba brambory. Takže pozor na zmrzlíky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky