čtvrtek 25. října 2018

Kořen kostivalu

Tinktura z kostivalu , kterou si velmi lehce sami připravíme, skrývá v sobě obdivuhodnou moc. Nemocným, které po léta léčili nejlepšími preparáty proti revmatismu a otokům kloubů , se velmi rychle pomůže tinkturou z kostivalu. Z kořene kostivalu si můžeme připravit či koupit velmi léčivé masti, oleje a mazání. Jelikož některé z alkaloidů, které kořen obsahuje, mají na.


Z kostivalu se sbírá zejména kořen , který vykopáváme na jaře a na podzim, nejlépe rycími vidlemi. Přítomné slizy kostivalu slepily kořen zase dohromady, takže dělal, jakoby se nic nestalo.

Při podrobnějším pohledu skutečně byl rozřezaný na úplně malé kousky. Lodyha přímá, chlupatá, dole hranatě křídlatá, obvykle větvená. Lodyžní listy střídavé, sbíhavé, vejčitě kopinaté, všechny s vyniklou žilnatinou, chlupaté. Obklad z kořene kostivalu pomáhá hojit zlomené kosti, příznivě působí při menších popáleninách či omrzlinách. Zevně se aplikuje obvykle jemně strouhaný čerstvý kořen nebo kašička uvařená z mletého, sušeného kořene a vody.


Na hojení drobnějších hnisajících ran je účinná i kostivalová mast připravená povařením strouhaného čerstvého kostivalového. Vnitřní užívání kořene kostivalu není známo, kořen se používá k výrobě mastí. Obvykle se postižená místa po namazání mastí z kostivalu přikryly, nejlépe igelitem, a poté ještě nějakou látkou.

V každém případě je kořen kostivalu účinný při krevních podlitinách neboli modřinách, problémech se žílami (záněty či křečové žíly), dále při poruchách prokrvení, bércových vředech anebo při nepříjemných bolestech šíj. Kořen kostivalu rozemeleme na prášek. V šálku vroucí vody, do které jsme přidali několik kapek jedlého oleje (některé obměněné receptury ho vynechávají), rychle umícháme na kašičku, naneseme na gázu a ještě teplé přiložíme na postižené místo a obvážeme.


Je asi nejuniverzálnějším způsobem využití kostivalu. Takto zpracovaný kostival se dá využít téměř vždy, při venkovních i vnitřních ranách, při poraněních všeho druhu, pohmožděninách, při vnitřním krvácení, zlomeninách, bolestech zubů a tak dále. Sbírá se především kořen , někdy i list a měl by se užívat zevně, protože obsahuje alkaloidy, které mohou být karcinogenní a při delším vnitřním užívání mohou poškozovat organismus.


Kousky vydrbeme jemným kartáčkem, nejlépe pod tekoucí vodou. Poté nakrájíme na plátky. Ráno opět vykoupat v řepíku. Používá se kořen (Radix symphyti, Radix consolidae),. Rašelinový balzám s extraktem mj.


Kapky s kostivalem Audiron pomáhají při zánětech střední. Chlupaté, drsné, špičatě zakončené listy, fialové květy, tmavohnědý až černý kořen , tlustý jako palec a navíc slizký a pocitově mazlavý nedělá z něho žádného krasavce. Kostival lékařský kořen. Léčivé účinky kostivalu pocítíte na svém těle, budete-li ho používat lokálně na rány, vředy, zlomeniny, modřiny, podlitiny, výrony a vyvrtnutí. Příjemnou úlevu Vám přinese také čaj z listů při vředech, silné menstruaci, průjmech, dlouhodobém kašli, angíně, revmatismu, bronchitidě a zánětech dásní.


Silnou žízeň odstraníme, když každou hodinu užíváme po lžičce odvaru z kostivalu.

Právě kvůli obsahu alkaloidů není kostival vhodný ke vnitřnímu užívání. Extrakt získaný z kořene se používá pro přípravu topických přípravků – mastí, krémů, gelů a tinktur, které jsou určeny pro zevní použití. Matečnou rostlinou je kostival lékařský (Symphytum officinale). Nakrájený nebo nastrouhaný kořen kostivalu zalijeme lihem tak, aby byl celý ponořený. Necháme až týdny louhovat.


Potom přecedíme a nalijeme do skleniček s uzávěrem. Ráda bych se podělila s Vámi o návo jak si doma připravit směs bylin na porodní poranění. Tuto směs jsem se naučila připravovat od porodní báby. Zpracujte si jej nyní na podzim pro další rok.


Sušený kořen kostivalu se používal ve středověku místo sádry, rozmixoval se na kaši s vodou a aplikoval se na postiženou končetinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky