čtvrtek 22. prosince 2016

Řebříček použití

Pomáhá výborně při mnoha našich chorobách, je však v prvé řadě. Použití a přípravky Užívá se nať, někdy jen samotný květ, vnitřně jako aromatické ochucovadlo, přípravek proti křečím, podpůrný prostředek pro tvorbu žluči, v lidovém léčitelství na zastavování krve – v nálevu (až polévková lžíce na šálek vody, nesladit a pít půl hodiny před jídlem). This feature is not available right now.


Roste hojně na loukách, stráních, pastvinách a lesních pasekách. V zahradách se můžeme setkat s mnoha vyšlechtěnými druhy v nepřeberné škále barev květů s různým charakterem růstu, výškou rostlin a velikostí květenství. Pěstování řebříčku není náročné, okrasné druhy jsou atraktivní světlomilné trvalky, které ozdobí každou zahradu. V případě, že trpíte kašlem, můžete využít utišující sílu řebříčku. Látky obsažené v rostlině působí protizánětlivě a podporují hojení ran.


Roste na loukách, lesních cestách, na krajích polí, nebo i na zahradách – pokud nepěstujete anglický trávník. Vzrostlejší druhy, řebříček bertrám , řebříček tužebníkovitý , se používají jako nenáročné trvalky v zahradách nebo jsou oblíbenými druhy k sušení. Latinské jméno (Achillea) připomíná bájného hrdinu Achilla , po němž byla rostlina pojmenována. Vnitřní užití řebříčku Řebříček má stahující , mírně dezinfekční a protizánětlivé účinky a výrazně urychluje srážlivost krve.


Je to rozšířená a známá rostlina našich luk. Působí kladně také na látkovou výměnu a vylučování žluči do dvanácterníku. Sbírají se pouze bílé čerstvě rozkvetlé květy.


Sběr květů můžete dělat od května do konce srpna (v závislosti na nadmořské výšky). Roste na slunných loukách, pastvinách, rumištích, na okrajích silnic, ale i na některých větších nekosených zahradách či v suchých travnatých stepních lokalitách. Její použití je opravdu univerzální.


Nasbírejte si tuto bylinku, nasušte a skladujte na tmavém místě. V zimě ji určitě oceníte a přes rok si můžete připravovat čaj z čerstvé byliny. Podívejte se s námi na další účinky. Umí potěšit celou řadou léčivých vlastností, pokud při jeho sběru neuděláte chybu.


A v neposlední řadě poslouží i jako chutná přísada do čerstvých zeleninových salátů. Použití Čaj z řebříčku obecného pomáhá proti krvácení, křečím žaludku, střev a proti průjmům. Setkáváme se s ní na suchých loukách, pastvinách i lesních pasekách. Je to hojně rozšířená bylina, roste od nížin až do hor. Je nám líto, že nemůžeme poskytovat bližší informace o použití tohoto produktu.


Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. Pro vnitřní použití je potřeba dodržovat dávkování a nepodávat řebříček dlouhodobě. Nesmí se kombinovat s alkoholem, černou kávou, sedativy a narkotiky ani při nízkém krevním tlaku, v těhotenství a při kojení. Vyskytnout se mohou alergické reakce, někdy s časovou prodlevou po ozáření sluncem, silice mohou dráždit ledviny.


Použití: Řebříček obecný se vyznačuje vysokým obsahem hořčin. Uvolňuje křeče, povzbuzuje vylučování žaludečních šťáv a tím i vyšší chuť k jídlu, působí močopudně, žlučopudně, antiskleroticky, antiastmaticky a zklidňuje kašel. Doménou řebříčku jsou však ženské problémy, kde tlumí krvácení a dezinfikuje. Achillea) je rod vytrvalých rostlin z čeledi hvězdnicovitých kde je řazen do tribu Anthemideae.


Celkový počet jeho druhů se odhaduje na 11 jsou to vesměs nenáročné rostliny z nichž mnohé se řadí mezi okrasné i léčivé. Poslouží pro výrobu domácího sirupu s příjemně nahořklou chutí. Recept je přitom jednoduchý.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky