pondělí 26. prosince 2016

Medvědí česnek využití

Možná záměna s konvalinkou Často se uvádí, že medvědí česnek se snadno zamění za konvalinku, která je jedovatá. Ve svém nitru pociťujeme radost a povznesenost, těšíme se z. Pěstování ze semen je složitější a delší. Medvědí česnek se dá pěstovat ze semínek nebo cibulek. Nutné je semena sázet do truhlíků na podzim a přes zimu je nechat venku.


Další možností je vysévat rovnou ven na stinné místo, také na podzim.

Rostlinky dorostou až druhým nebo třetím rokem. Jedná se totiž o velmi účinný prostředek detoxikace organismu, vše ale postupně…. Nejdříve medvědí česnek důkladně omyjte, rozmixujte listy s oříšky a postupně přidávejte olej. Teprve poté přidejte najemno nastrouhaný parmezán a dochuťte solí.


Sedm snadných základních receptů pro medvědí česnek - užijte si začátek jara s touhle aromatickou bylinkou. Naučte se s ní správně zacházet a vařit s ní. C a dokonce dokáže snížit potíže s krevním oběhem a arteriosklerózou. Využití a příprava medvědího česneku.


Proto pokud si nejste jisti, než je začnete sbírat, promněte listy jemně mezi prsty.

Pokud ucítíte slabou vůni česneku, nemusíte se obávat, že byste rostliny zaměnili. Květenství tvoří skupina jemných bílých ochlupených kvítků. Nezanechává však pachovou stopu tak, jako je tomu u klasického syrového česneku.


Původ jeho názvu sahá hluboko do historie. Do doby, kdy v našich krajích ještě žili medvědi. Má rád vodu, vlhko a stín. Přímé slunce ho však ničí, takže od dubna si můžete dělat procházky v lese a doufat, že medvědí česnek objevíte. Kdo ví, kde ho hledat, vaří s ním celý březen a duben, kdo neví, usilovně hledá a ptá se známých.


Pro kuchyňské zpracování se hodí zejména listy. Jarní bylinka s výraznou štiplavou chutí a nezaměnitelnou vůní česneku má široké využití v kuchyni. Určitě stojí za vyzkoušení. Spařím ve vařící vodě s kostkou zeleninového bujónu, poté najemno nakrájím a podle chuti dochutím na špenát.


Já medvědí česnek dělám jako špenát. Sbírají se listy, nať i cibule. Jeho účinky jsou však menší než u česneku setého (liší se obsahovými látkami). Jeho obliba opět narůstá a není, čemu se divit.


Pojďme se podívat na důvody, proč by neměl chybět ani v našem jídelníčku, a to především teď. Listy česneku medvědího se nesuší, protože tím ztrácejí jakýkoliv účinek.

Protože se jedná o divoce rostoucí „zeleninu“, která pro obsažené látky v mnoha směrech příznivě účinkuje na lidský organismus, je žádoucí, aby se česnek medvědí konzumoval v co největší míře čerstvý. Sezona česneku medvědího je krátká – jeho listy lze sbírat jen v. C, což je pro obranyschopnost také velice důležité. Velice hojně medvědí česnek využívá také lidové léčitelství, oblíbená je hlavně tinktura z této rostliny. Kromě toho je považován za antioxidant. Dopřávat bychom si jej měli plnými doušky, poskytne totiž našemu tělu tolik potřebnou vzpruhu po dlouhém období chladných měsíců.


Zachutná většinou i lidem, kteří normální česnek nesnesou nebo nemají rádi. Je neuvěřitelně všestranný, dají se totiž využít všechny jeho části – cibulky, listy i květ. Sezónu má od konce února do dubna.


Mám ráda také medvědí česnek, ale když ho dám do mraziničky a pak ho rozlámu na části, tak už to není ono.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky