pátek 30. prosince 2016

Citlivka stydlivá

Mimosa Pudica je zvláštní v tom, že je citlivá na dotek, na vítr, nebo na vibrace. Pokud se jí dotknete, svěsí své listy, ale také stonek. Má střapaté, tmavě zelené listy. Květy nejsou velké a vykvétají v kulovitých hlávkách s tyčinkami barvy růžovo – fialové až fialové.


Vlivem lidské činnosti se rozšířila v tropech celého světa, původně byla pěstována jako okrasná rostlina.

Od jara do léta hnojíme standardním tekutým hnojivem. Pokud jsou listy stále složené, příčinou bývá příliš vlhký substrát. Naopak žloutnoucí listy jsou známkou nedostatku vody.


Přívlastek stydlivá získala především díky své. Se svojí nevšední vlastností skládat svoje listy. Keř s lidovým názvem mimóza má ostnité, časem poléhavé větvičky a pochází z tropické Ameriky.


U něj a několika dalších rostlin můžeme pouhým okem.

V Severní Americe roste druhů. Většina je omezena na teplé jižní státy s výjimkou druhu Mimosa nutallii (syn. M. quadrivalvis var. nuttallii ), který zasahuje na sever až do Severní Dakoty. Při dotyku se sklapnou zpeřené lístky dohromady a celé listy se svěsí dolů.


Květy vykvétají v kulovitých, růžových až světle fialových hlávkách. Oblíbená okrasná rostlina zajímavá svou schopností složit listy při dotyku nebo změně teploty. Mimosa je příjemným doplňkem do každého bytu nebo na zahrádku.


Vyhovují jí lehké sluneční paprsky. Tento druh mimosy reaguje na dotek. Kvetoucí pokojová rostlina. Vhodná do bytu i kanceláře. Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti.


Citlivka pochází z Ameriky. Nejčastěji je pěstována citlivka stydlivá (Mimosa pudica). Katalog rostlin › Keře Archiv Podobné Napřimují se asi po dvou až třech hodinách.


Mimosa pudica - citlivka stydlivá Mimosa pudica se takto chrání před poškozením, požerem větším hmyzem, který pokud usedne na list, ten se sklopí a hmyz, který ztrácí pevnou půdu pod nohama sklouzne nebo odletí.

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Glosbe-Wörterbuch Tschechisch-Deutsch, Online-Wörterbuch, kostenlos. Millionen Wörter und Sätze in allen Sprachen. Tato rostlinka má původ v Americe a jak již její název napovídá je citlivá na dotyky a otřesy, její listy se rychle sklopí a celé listy se pak svěsí dolů. Po kontaktu velmi rychle, v řádu několika vteřin, stáhne instinktivně listy k sobě.


Rostlina je známa především pro svůj atraktivní, okem viditelný pohyb, který. Mimóza – citlivka stydlivá – inspiruje svými reakcemi i badatele. Vědci v laboratořích se snaží, využít stejné hydraulické vlastnosti, jako má tato rostlina, a pomocí nich zlepšovat mikrostrukturu různých materiálů.


Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Rostlina má zpeřené tmavě zelené listy, které vypadají jako střapce a jsou umístěny na koncích větviček. Po jejich odkvetení se tam místo nich objeví semena.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky