čtvrtek 29. prosince 2016

Mandelinka bramborová postřik

Imperialistický brouk, jak bývala za minulého režimu mandelinka bramborová označována, je schopen dokonale zkazit veškeré příjemné pocity, které můžeme. Je vyrobený z výtažku z plodů a listů tropického stromu Azadiracha indica. V České republice se můžete setkat s více jak dostupnými pesticidy na mandelinky.


Zanechává na nich hotovou spoušť. Předpokládá se, že se do oblastí Evropy a následně celého světa rozšířila prostřednictvím brambor, na kterých parazituje. Pokud nedojde k jejich regulaci, jsou schopny způsobit až holožír.

Larvy postupně požírají listovou plochu. Kombinovaný fungicid se systémovým a kontaktním účinkem na plíseň na listech rostlin. Působí na plíseň bramborovou, plíseň na. Ale pomůže zrcátko na tyčce. Mandelinka klade oranžová vajíčka zespoda listů takže nejsou vidět.


Pokud nemáte brambory na hektaru stačí políčko několikrát obejít a zlikvidovat především vajíčka. Ta jsou na jednom místě. Pokud má neošetřované políčko vedle soused nepomůže asi nic jen postřik.


Jak si poradit s mandelinkou na bramborách?

Kdy je důležité provést postřik a jakým přípravkem? Jsou možné i přírodní přípravky, šetrné k přírodě? This feature is not available right now. Poškození listů může snížit sílu rostliny a výnosnost brambor.


Jedná se o hlavního a také nejznámějšího škůdce brambor. Dospělá mandelinka bramborová. Velký škůdce brambor - americký brouk- CCPublic Domain - zdenet.


Postřik z kopřiv mandelince nesvědčí. Jiný postup využívá kopřiv, které se dají do kýble a zalijí vodou. Zhruba za pět dnů se tato vo.


Větší množství mandelinek může rostlinám zcela zničit věškeré listy. Colorado v USA, kde se živila planými rostlinami z čeledi lilkovitých. Tento na pohled pěkný brouk je však závažným škůdcem lilkovitých rostlin, z nichž brambory jsou právě tou plodinou, kde dokáže způsobit největší škody. Starší generace zná mandelinku také pod názvem „americký brouk“ a dokonce právem.


Do Evropy byla dovezena společně s bramborami, ovšem k jejímu masivnímu výskytu u nás došlo až po druhé světové válce. Insekticidy, které zaručí, že mandelinka nepřežije, se používají až v okamžiku, kdy je výskyt brouků skutečně kritický. Při hojném výskytu dokáže způsobit tzv.


Potom scedíte a použijete do postřikovače podobně jako chemický postřik.

V tomto období jsou larvy likvidovány velmi spolehlivě, proto se vyplatí provést postřik co nejdříve. Z účinných postřiků registrovaných proti mandelince je vhodné použít například Calypso 4SC, Karate Zeon G, Mospilan SP nebo Nurelle D. Nejen larvy, ale také dospělí brouci se živí okusováním bramborové nati. Z vajíček se později vylíhnou velmi žravé larvy, které poškozují celé nadzemní části rostlin jejich ožíráním. Později se kuklí v půdě.


Tehdy se sbíral brouk americký, tedy mandelinka bramborová. Teď budete sbírat mátovou. Pěkně každý den, dokud je co. Při pravidelném sběru se jich za nějaký čas zbavíte.


Máta zase rychle naroste, protože je to stejně plevel.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky