čtvrtek 22. prosince 2016

Jaké bylinky pěstovat spolu

Die neue Jackenkollektion ist da! Finden auch Sie Ihr neues Modell. Für jeden Anlass perfekt angezogen. Elegante Blazer bei BAUR bestellen! Große Auswahl an Jacken.

Jetzt bei BAUR entdecken! Jaké bylinky se spolu snesou a jaké ne? Vyšší byliny patří vždy do pozadí záhonu, nebo se pěstují v samostatné skupince. Pozor ale na přízemní mrazíky. Některé bylinky se mohou pěstovat dohromady, některé potřebují vlastní prostor.


Když se sesazují bylinky dohromady, musí mít stejné podmínky – dávejte dohromady přímořské, ty, co potřebují větší vlhko atd. Spolu můžete sázet klidně několik druhů.

Ty by však měly mít stejné nároky na stanoviště i na zálivku. Některé milují suché, slunné místo, jiné se budou cítit dobře ve vlhké půdě a snesou i trochu stínu. Do jednoho truhlíku tak dejte jen ty druhy, které vyžadují stejné podmínky na pěstování. Jen se ujistěte, že nádoba nebude svou velikostí bylinku omezovat.


Do truhlíků můžete seskupit i více různých bylinek, vždy by ale měly mít podobné nároky na světlo i závlahu. Kde není dostatek záhonků, daří se jim v květináčích, truhlících a jiných nádobách. Je naprosto lhostejné, kde a kdy pěstujete své bylinky, důležité je správné umístění. Každá bylinka má své speciální nároky.


Bylinky mají své místo v každé zahradě. Jednoduché pravidlo zní, že bylinky s podobnými nároky na půdu, světlo a vláhu se vedle sebe dobře snášejí. Petržel můžete pěstovat s pažitkou, meduňku s dobromyslem, majoránkou a bazalkou a tymián s rozmarýnem a šalvějí. Pokud vlastníte vzdušný a slunný balkón či terasu, tak můžete bylinky s velkým úspěchem pěstovat právě tam. Trochu si ale pohrajte s jejich rozmístěním, podle toho, z jaké oblasti pocházejí.


Pro úrodnou sklizeň a bohaté vitamíny je dobré si před sázením zjistit, jaké bylinky se můžou pěstovat pospolu, jaké mají nároky na půdu a na zálivku, zda jedna není příliš bujná, aby neutlačovala druhou, aby jste stihli bylinky sklízet a zpracovat. Další možností je přidat bylinky do zeleninové zahrady a pěstovat je spolu se zeleninou na záhonech.

Pěknou variantou je i nasázení bylinek do nádob a rozmístění nádob po zahradě nebo terase. Majkl Vám ukazuje v tomto video bylinky které on pěstuje v jeho zahradě. Byliny hrajou důležitou roli v životě člověka, né jen pro dochucování jídel ale i pr. Já rozhodně nemůžu postrádat meduňku, tymián, bazalku a majoránku! Bylinek je možné samozřejmě pěstovat více, napište mi do komentáře, které pěstujete vy.


Při pěstování v bytě se ale doporučuje zasadit znovu i trvalky. Nejvíce problematická je severní část, zastíněný balkon. Na severní straně můžete pěstovat meduňku, mátu, pažitku, petržel a někomu se daří pěstovat a sklízet v menší míře i jahody. Jižní strana je vhodná pro teplomilné rostliny, jako je lilek, paprika, rajče a středomořské bylinky.


V přírodních zahradách vítězí na plné čáře pestré polykultury, kde vedle sebe rostou druhy vytrvalé i jednoleté. Co lze doma pěstovat Nejdříve si rozmyslete, jaké bylinky nejčastěji využíváte. Někdo třeba ocení majoránku, kterou přidává do bramboráků či marinád na maso, jiný si zase nedokáže představit vaření bez petržeky, rukoly, koriandru nebo máty. Je velmi praktické pěstovat bylinky v zahradě, protože nejenže krásně voní a zdobí zahradu svými květy, ale navíc jsou multifunkčně použitelné.


Pěstovat se dají i doma za oknem. A popíšeme si i chyby, kterých se možná dopouštíte. V jednom z předchozích článků jsme psali o tom, jaké rostliny je výhodné pěstovat společně. Máme pro vás návo jak na to.


Takové kombinace nám zaručují vzájemnou ochranu, odpuzují.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky