Zakryjeme a necháme stát asi 3-hodiny. Při stálém míchání uvedeme do varu a několik minut vaříme. Okamžitě naplníme do lahví, uzavřeme. Láhve obrátíme nahoru nohou a necháme vychladnout. Plody muchovníku se mohou konzumovat syrové, lepší jsou však upravené v podobě džemů, ovocných dortů, nebo sušené jako rozinky.
Snáší vedra i mrazy, je odolný vůči chorobám i škůdcům a nenáročný – ideální rostlina pro užitkovou a okrasnou zahradu v jednom.
Pri stálom miešaní masu uvedieme do varu a niekoľko minút varíme. Fľaše obrátime hore nohou a necháme vychladnúť. Džem z muchovníku se skořicí - cítíte tu vůni?
Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Mam muchovnik skoro rokov. Je to velky bohato rodiaci ker. Zavaram ho do mensich poharov. Muchovník džem recepty, které budete milovat.
Idem prvy krat varit lekvar. Recept som nasla na internete. Na jar mi ho vnuk zostrihol na nizsie. Lahsie sa mi teraz obera.
Nevadí mu mrazy, dobře zvládá i sucho a. Tato dřevina, původem ze Severní Ameriky, je však v českých zahradách velmi oblíbená také proto, že se takříkajíc „pěstuje sama“. Před třemi lety jsme si koupili muchovník. Loni rodil jen tak na chuť, ale letos už je úroda pěkná. Jen se musí chránit plody před ptáčky.
Keře muchovníku jsou ideální pro samosběr, který je v současnosti velmi oblíbený. Na přelomu dubna a května muchovníky rozkvétají. Proto je znám i pod názvem indiánská borůvka nebo indiánské ovoce.
Keďže muchovník (Amelanchier) nie je v našich končinách príliš známy, skôr, než sa vrhneme na varenie vynikajúceho a zdravého lekváru, prizrime sa. Tvrdí se, že tento druh má nejkrásnější vzhle na podzim se mu výrazněji barví listy než jiným odrůdám. Plody dozrávají postupně, nejde sklidit celý keř najednou. Používá se především na solitérní keře až stromy, je hezky vzdušný.
Tato rostlina byla donedávna ještě velmi neznámá, ale postupem času si celkem úspěšně hledá cestu do našich zahrad a rozhodně se není čemu divit.
Je plně mrazuvzdorný, odolný vůči suchu. Jemná a velmi lahodná chuť muchovníku je doplněna pikantní chutí šťávy a. Nemusíte je mýt, rovnou je nasypte do hrnce a podrťte, zalijte citronovou šťávou, přidejte skořici, med (nebo třtinový cukr) a nechte několik hodin stát (asi 6-hodin). Hezký, ale zároveň užitečný keř svými jedlými plody, na nichž si kromě člověka pochutnají i ptáci.
Cuketová sezona se sice pomalu chýlí ke konci, ale spousta zahrádkářů (a milovníků akcí v supermarketech) pořád ještě přemýšlí, co s větším. Potěší oko i na podzim, kdy se jeho listy barví do zářivých podzimních barev tak moc, že překoná většinu ostatních dřevin. Jednotlivé druhy muchovníku lze.
Jinak je ale muchovník velice nenáročný, odolný a bude se mu dařit téměř všude. Jeho plody připomínají svou tmavě modrou barvou borůvky. A také se mu říká indiánská borůvka či saskatonberry.
Po naroubování pozorujeme po určité době slábnutí růstu.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.