pondělí 15. ledna 2018

Vrba jíva převislá

Vrbu jívu převislou můžete znát pod názvem kočičky nebo Kilmarnock. Jívy nejsou náročné na pěstování. Sází se do propustné, neutrální půdy na slunečné nebo polostinné stanoviště s dostatkem vláhy. Rostlinu je vhodné seřezávat na jaře. Tato vrba je jedním z nejoblíbenějších převislých stromečků malých českých zahrad a má hned jména – původní jméno je Kilmarnock, ale pro většinu z nás je to prostě Pendula.


Známá a velice populární převislá vrba kočička s velkými jehnědami, se žlutými tyčinkami.

Větvičky tohoto kmínku s malou korunou mohou volně viset až k zemi. Tato rostlina se skvěle hodí jako rostlina ve velké nádobě. Výška stromku je pevně dána výškou roubování. Roční přírůstek větví je -cm.


V intervalu 1-let zastřihujeme převi. Salix caprea Kilmarnock (Pendula) – oblíbený kultivar pěstovaný na kmínku. Až daná větev doroste do určité.


Občas bývá vrba jíva i pěstována, zejména odrůda Pendula s převislými větvemi, jež bývá roubována na vysokou podnož.

Jde o nenáročnou dřevinu, která dobře poroste v téměř v jakékoliv půdě a na jakémkoliv slunném nebo polostinném stanovišti. Nádherná dáždnikovito převislá vrba tvořící na Velkou Noc krásné kočičky. Až za pár let přijdete do zahrady natrhat kočičky pro velikonoční výzdobu, oceníte to. Navíc uděláte dobrý skutek pro hmyzí návštěvníky.


Díky raným květům je převislá vrba jíva vynikající medonosnou dřevinou. Tak jako každá vrba , i tato potřebuje k. Matsudova, především její variety s kroucenými a různě barevnými pruty. Mnohé druhy vrb, například vrba lýkovcová a vrba jíva , jsou zajímavé i svými květy.


Doplním, že slabounké výhony vyřezat úplně a ponechat nejsilnější letorosty. Záleží, jak byla udržovaná minulé roky. Semena jsou umístěna v kuželovitých plstnatých tobolkách. U nás roste prakticky všude, na celém území státu. Mezi typická místa výskytu patří např.


Známá smuteční vrba s mohutnou převislou korunou, větve často splývají až k zemi. Velice působivá solitéra, která vyniká zvláště při kombinaci s vodní hladinou. Vzpřímená nebo převislá květenstv.


Vrba laponská (Salix lapponum) L. Výška rostliny je daná výškou kmene, na němž je naroubovaná.

Její větve sahají až na zem, pro pěkný vzhed je zapotřebí je stejnoměrně zkrátit. Nízký stromek s deštníkovitou, až k zemi převislou korunou. Výška podle výšky šlechtění bývá – m. Zjara má ozdobné žluté jehnědy. Dorůstá do výšky - m. Listy jsou jemné a tenké, mají šedozelenou barvu a zdobí štíhl. Vaše rady, tipy a vedomosti!


Tip môžete napísať stručne ale môže ísť aj o dlhší článok. Ak chcete zdieľať cudzí článok, zdieľajte link.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky