pondělí 27. června 2016

Úžeh úpal

A není se čemu divit, jejich názvy jsou matoucí, příznaky dost podobné a někdy se mohou dokonce prolínat. Většinou nevznikne sám o sobě, ale jedná se spíše o obojí, tzn. Vysoké teploty podle předpovědí hned tak neskončí.


Pokud se pohybujete venku, měli byste tak. Lidské tělo se nedokáže vyrovnat s teplotou okolí, přestává odvádět přebytečné teplo, dochází k selhání termoregulačních mechanismů a tělesná teplota jádra prudce stoupá. O problému: Úpal je reakce našeho organismu na jeho vystavení vysokým teplotám.

Pokud je naše tělo dlouhodobě vystaveno vyšším teplotám, zejména při vlhkém podnebí, dochází k jeho přehřátí a selhávání různých funkcí. To znamená, že se ani nemusíte. Ako je napísané vyššie, úpal môže vzniknúť bez ohľadu na to, či sme vystavení slnečnému žiareniu, alebo nie.


Trochu odlišný je úžeh , alebo tzv. Příznaky, léčba a prevence Zdraví Léto Eliška 17. Nyní to vypadá, že rekordy budou padat až do konce srpna.


Krásné letní počasí s sebou přináší i nepříjemnosti v podobě úpalu a úžehu. Jak je již výše uvedeno, úpal může vzniknout bez ohledu na to, zda jsme vystaveni slunečnímu záření nebo ne. Dostat úžeh není v horkých a slunečných letních dnech vůbec těžké.

Je teplo a bude ešte teplejšie! Zatímco úpal je vyvolán dlouhodobým pobytem. Slniečko nás posledné roky nešetrí. Teploty stúpajú výrazne nad °C a ozónové diery prepúšťajú viac ultrafialového.


Je to totiž kolaps z horka, který je vyvolán horkým, nevětraným a vlhkým ovzduším. Když pak k tomu přidáme nedostatečný pitný režim, dojde k tomu, že se tělo nestíhá ochlazovat, a tělesná teplota se vyšplhá i nad stupňů. Jak postupovat při úpalu a úžehu? Jak je od sebe vůbec rozeznat a kdy už je ten správný čas navštívit pediatra?


K úpalu dochází, když organismus není schopen za pomoci termoregulace odvést z těla dostatečné množství tepla. This feature is not available right now. Pokud je člověk trpící úžehem nebo úpalem v bezvědomí, uložte ho do stabilizované polohy a ihned volejte rychlou záchrannou službu. Při selhávání životních funkcí zahajte masáž srdce a umělé dýchání. Spousta lidí si je plete.


Podobné názvy jsou zavádějící a napovídají společnou příčinu. Slunce je ale viníkem pouze na. V případě úžehu ano, ten. Tropická vedra jsou tady.


Dlouho očekávané léto se dostavilo a bohužel sebou přineslo i tropická vedra.

Rtuť teploměru některé dny stoupá až k 42°C a. Za úžeh většinou může pobyt na přímém slunci - tedy nejen na koupališti, ale i na zahrádce nebo v městských ulicích, kdy si nechráníme hlavu nějakou pokrývkou. Způsobuje ho sluneční záření, které spolu s vlastním sálavým teplem, předávaným paprsky, poškozuje mozkové buňky. Sluneční úžeh je vyvolán dlouhodobým vystavením jedince slunečnímu záření a může vést až k popálení kůže. Tepelný úpal je vyvolán delším pobytem v přetopeném prostoru, který je delší dobu vystaven přímému slunci (přehřátý), je bez kožních popálenin. Oba stavy můžeme zařadit mezi ty, které jsou způsobeny celkovým přehřátím organismu.


Konečně sluníčko, řeknete si při pohledu do kalendáře a představě, že vás čeká krásné léto. Plánujete dovolené, dětem tábory, jezdíte k vodě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky