pátek 24. června 2016

Uchování česneku

Palici česneku rozdělíme na stroužky a zbavíme je slupek. Poté stroužky necháme v mikrotenovém sáčku zmrazit. Jedině správným uchováním. Můžeme uskladnit buď česnek čerstvý, nebo rovnou oloupaný.


A právě o uchování vyloupaného česneku bude dnešní článek. Ať už máte česnek medvědí nebo jakýkoliv jiný, uchování bude stejné a pro uchování česneku v mrazáku to platí dvojnásob.

Palice česneku by měla být pevná, se slupkou jako papír. Neměly by z ní koukat žádné výhonky. Změklé stroužky znamenají, že česnek je přezrálý a byl už uskladněn příliš dlouho. Vyhněte se scvrklému česneku a nekupujte ani ten, který byl v obchodě uskladněn v lednici. Nejlepší je česnek usušit.


Dlouhodobé skladování česneku vyžaduje pořádné vysušení. Uchování česneku v mrazáku. Postup: Stroužky úplně neolupujte, nechte jim „noční košilku“.


Takto ošetřený česnek dejte do mističek na mrazák.

Tedy deset kilo česneku jsem ještě najednou nedělala, ale v žádném případě není vhodné ho naloupat na dílky a skladovat v lednici, byť ve sklenici. V lednici je vlhko, musí chytit plíseň. Sušení česneku Varianta usušení česneku je velmi dobrá, protože česnek v takovéto podobě může vydržet dokonce až dva roky. Nejprve česnek nakrájejte na tenké plátky a rozprostřete ho na podložku (nejlépe s malými dírkami, aby zde mohl proudit vzduch). Podívejte se, kde medvědí česnek roste, jak ho pěstovat, jaké má účinky, skladování, recepty a mnoho dalšího.


Natě česneku bývají už zčásti zaschlé a uvadlé, dokud se ale na nati neobjeví plíseň, nemusíte mít o svůj česnek strach. Při vyrývání dávejte pozor, abyste hlavičku česneku neporušili, docházelo by k brzkému uhnívání. Dovoluji si vám poradit super odzkoušený recept na uchování česneku až do další sklizně. Asi tři týdny nechám viset česnek pod střechou.


To, že česnek léčí, věděli už ve starověku a neobejde se bez něj žádná hospodyňka ani nyní. Jak ale na uchování česneku na zimu? Možnosti uchování česneku jsou různé, od správného postupu uchování čerstvého česneku po různé formy konzervace. Největším problémem při pěstování česneku je jeho uchování po sklizni.


Před několika lety (ono to letí, to jsou už desetiletí) s tím nebyl problém. Ale teď nám dává pořádně zabrat roztoč vlnovník česnekový. Zkoušíme na něj různé fígle s různým úspěchem. Nejhorší je přitom to, že co se jeví jeden rok jako spolehlivé, následující rok nefunguje.


Sloučeniny obsažené v česneku prospívají srdci.

Snižují krevní tlak, potlačují tvorbu cholesterolu v játrech. Takto pokračujeme ve vrstvení až navrch sklenice. Poslední vrstvu česneku zalijeme olejem tak, aby česnek byl celý ponořený.


Sklenici pečlivě uzavřeme a vložíme do mrazničky. Pasta z medvědího česneku. Dobrým a doporučovaným způsobem uchování je mražení česneku medvědího. K tomu asi jen tolik: Je praktičtější listy, řapíky i případné květy nejdřív nakrájet, to pro lepší skladnost. Listy medvědího česneku můžete natrhat i se stonky, které následně vložíte do sklenice s vodou a tak dáte do ledničky.


Medvědí česnek tak vydrží čerstvý delší dobu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky