pondělí 27. června 2016

Jak vytvořit skalku na zahradě

Jak vytvořit skalku na zahradě ? Důležité je, která z částí zahrady sousedí se skalkou ( nevhodné jsou záhony se zeleninou a dokonce i záhony s letničkami můžou působit špatně). Dobrými sousedy jsou jehličnany, terasa, trávník a vřesoviště. Naopak: skalku by měl tvořit pouze jeden druh horniny – kvůli vzhledu i nárokům rostlin, které obvykle vyžadují buď bazický, kyselý, nebo neutrální podklad.


Jedině tak docílíte celkového harmonického a příjemného dojmu.

Inspirujte se přímo v terénu: všímejte si, jak jsou kameny poskládány a zasazeny v zemi. Každá hornina má nejen svůj typický vzhle ale i tvary a uspořádání. Budete-li letos trávit dovolenou na zahradě , pak se můžete pustit do založení skalky. Máte už vyhlédnuté vhodné místo? Tak s chutí do toho podle našeho.


Mohou zpevňovat terasy, což vypadá půvabně a zahrada je mnohem. Pokud si přejete skalku oživit vodou, která u úpatí vytvoří prostředí.

Skalničky většinou vyžadují množství slunečního světla, proto je pro ně ideální umístit základy pro skalku na jižním svahu. Jak ozvláštnit své bydlení? Což takhle si vytvořit skalku. I v extrémních podmínkách na ní překypuje život.


Vyberte si místo, které je. Při plánování skalky musíte vzít v potaz prostor, který máte na zahradě k dispozici, ale i přirozené podmínky, které vaše zahrada poskytuje. Možnosti jak si vybudovat skalku jsou téměř neomezené. Ideální podmínky pro založení skalky má zahrada se svažitým terénem. Zkuste skalku navázat na terasu či zajímavý kout domu, který budete moci obdivovat.


Jen na jedno si dejte pozor. Zapomeňte na místo pod listnatými stromy. Vděčné jsou (některé už zmiňované) dabécie, draby, dryádky, hebe, karafiáty, pochybky, trávničky nebo zběhovce.


Hledáte způsob, jak si zútulnit svou zahradu? Co takhle založit si na zahradě skalku ? Máme pro vás pár praktických ra jak na ni.

Skalka se dá vybudovat jak ve svažitém terénu, tak na rovině. My jsme si dnes pro Vás připravili několik desítek inspirací na zahradní skalky, které určitě oceníte. Nechte se inspirovat a vytvořte si úžasný kout na své zahradě.


Server Jak na Office slouží všem, kteří se chtějí naučit. Skalku byste neměli tvořit tak, že si do hlíny naházíte různé kameny bez rozmyslu. Držte se následujících rad a budete ze své vykonané práce nadšení.


Každý návštěvník vaší zahrady bude skalku obdivovat. Pěknou skalku můžete postavit prakticky kdekoliv, ale pokud máte na výběr, volte raději východní stranu zahrady. Nejjednodušší je využít terénní vlny, pokud máte pozemek rovný, pak vytvořte „kopeček“ umělý. Rozhodně skalku nebudujte pod listnatými stromy. Tuto radu oceníte, až budete každý podzim skalku uklízet.


Iluzi horské přírody v malém si můžete vytvořit i na své zahradě díky skalce. Poradíme vám, na co byste neměli zapomenout, než se pustíte do práce. Skalku též zásadně neumisťujeme pod stromy, raději ani pod jehličnaté – i padající jehličí nám přidělá spoustu práce, nejen listí listnáčů na podzim.


Svažitá zahrada si o skalku přímo říká a budování skalky ve svahu je i mnohem jednodušší - nevyžaduje náročnější úpravy terénu. A právě přípravou terénu se při budování skalky začíná.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky