pátek 24. června 2016

Kdy se sklízí česnek

Folge Deiner Leidenschaft bei eBay! Die liebsten Fashion-Marken kaufen. Das ist bei eBay angesagt und neu. Von Generator bis Wäsche. Alles finden, was Sie brauchen.

Wir machen die Rückgabe einfach. Záleží na odrůdě a průběhu vegetace (dozrává za – týdnů po výsadbě). Obvykle se česnek sklízí v létě, od konce června do poloviny srpna. V závislosti na odrůdě a průběhu vegetace se prvních stroužků dočkáte za – týdnů po výsadbě. Nejrychleji zrají odrůdy Bjetin a Anton, naopak nejvíce času potřebuje pro svůj vývoj Benátčan.


Je to u něj velmi podobné jako u cibule. Díváte se na záhon česneku a přemýšlíte, kdy je čas jej sklidit?

Sklízení česneku je velmi častou otázkou, jelikož pěstitelé, kteří se rozhodli pěstovat česnek si mnohdy nezjistí, kdy je zapotřebí jej sklidit! Obecně se sklízí někdy v polovině července. Klidně ho můžete nechat i po Jakubovi i když to je podle starých sedláků den kdy se sklízí , ale jak bude deštivo začne zahnívat a opravdu se zatahuje do. Sázela jsem ho letos na jaře.


Sklizeň česneku jsem letos trochu zaspal a tak jsem rozhodně nepatřil mezi ty, kteří by ho měli sklizený mezi prvními (naštěstí asi zaspali i zloději). Cibuli můžeme, podobně jako česnek , svazovat do copů. Než se svazováním copu začneme, necháme cibuli důkladně zaschnout.


Zaschlé cibuli očistíme vrchní špinavé slupky tak, aby vynikla její krásně lesklá a zlatavá barva. Předností copů je nejen atraktivní vzhle ale především velmi dobrá skladovatelnost a úspora místa. Velmi dekorativně působí, pokud cop. Podle starého pravidla se česnek sklízel vždy po Sv. Jde o pravidlo z dob První republiky.


Není dobré sklizeň česneku příliš odkládat, protože ten se později začíná rozpadat a takový česnek je téměř neprodejný. Dobře sklizený a usušený česnek se nám odvděčí dlouhou trvanlivostí. Pokud jste si na zahrádce zasadili vlastní, je právě teď čas sklízet.


Je důležité kontrolovat, aby nebyl česnek přezrálý, neboť v tu chvíli se jednotlivé palice samovolně rozpadají.

Když česnek žloutne Žluté listy u česneku jsou běžný. Pěstování špenátu není vůbec náročné, protože se jedná o jednoletku s krátkou vegetační dobou. Vzhledem k tomu, že se špenát sklízí. K nejranějším odrůdám patří Bjetin a Anton, nejdéle zraje Benátčan. Z menších ploch můžete česnek sklízet snadno vytahováním rostlin, případně s pomocí vidlí nebo rýče.


Kdy je čas na detoxikaci? Zamyslete se , zda chcete česnek pozdní na uskladnění, nebo raný na okamžité použití. Ty stačí namořit proti houbovým chorobám a živočišným škůdcům. Dobře usušený a správně skladovaný česnek vydrží dobrý i rok.


Od poloviny května se doporučuje speciální zavlažování. Dobu sklizně poznáte podle stavu listů, které u dvou hlavních odrůd v konečné fázi vypadají jinak. Cibule se sklízí v okamžiku, kdy změkne v krčku a nať se začne pokládat. Pak se vyváže do svazků a uloží v suchu,na půdě,nebo pod střechou domku.


Jednotlivé česneky se sklízí podle odrůdy. Některé se sklízí už v červnu. Ty jsou ještě stálezelené a jsou vhodné na rychlou spotřebu v kuchyni.


Nezapomeňte, že česnek se vysazuje už na podzim, těsně předtím než půda definitivně zamrzne, což bývá na sklonku listopadu nebo začátkem prosince. Sazenicím vyberte nové stanoviště. Na místo, kde jste česnek pěstovali, by měl znovu přijít až za pět let. Poznejte zralou cibuli na první pohled. Neobejde se bez něj žádné pořádné české jídlo, proto se vyplatí věnovat mu pozornost.


Většinou také v červenci. Ve svazečcích nebo ve věncích ho sušíme ve stínu na dobře větraném místě. Pak ho teprve uskladňujeme.


Poku se sklidí dříve, než je zralý, začne se brzy kazit a není kvalitní. Když ho sklidíme pozdě, začnou se palice rozpadat na stroužky. Pokud se česnek namoří, lze jej sázet z jakéhokoliv zdroje. Sázet konzumní česnek je vždy riskantní.


Jeho zdravotní stav nikdo nezaručuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky