čtvrtek 30. června 2016

Jmelí bílé

Folge Deiner Leidenschaft bei eBay! Die liebsten Fashion-Marken kaufen. Das ist bei eBay angesagt und neu. Von Generator bis Wäsche. Alles finden, was Sie brauchen.


Wir machen die Rückgabe einfach.

I u nás má jmelí symbolický význam, zvláště v době Vánoc. This feature is not available right now. V korunách jehličnatých i listnatých stromů vytváří kulovité trsy, které mohou být staré až několik desítek let. Latinsky: Viscum album Slovensky: Imelo biele Léčivé účinky.


Zvyšuje imunitní reakci těla. Vyrůstá na jiných stromech, takže je to vlastně parazit. Tento web využívá k poskytování služeb cookies.


Používáním tohoto webu udělujete souhlas s využitím cookies.

Stálezelené jmelí bílé (Viscum album) se objevuje kolem Vánoc na stáncích. Listy jmelí mají podlouhle vejčitý až kopinatý tvar a jsou typicky kožovité. Květy jmelí jsou drobné a nevýrazné se čtyřčetným okvětím. Plodem je nepravá bobule velikosti hrachu a bělavé barvy.


Obsažené látky Větvičky a listy obsahují alkaloidy , saponiny , třísloviny , cholin , acetylcholin , histamin , pryskyřice (viscotoxin) , organické kyseliny , flavonoidy , triterpeny , aminokyseliny a fenylové sloučeniny. Kmínek se vidličkovitě dělí. Většina z nás má na Vánoce doma pár větviček jmelí pro štěstí. Leckdy ale jmelí velmi rychle opadá nebo neseženeme takové, jaké by se nám líbilo. Není nad to uříznout si na zahradě své vlastní.


Jmelí si můžete vypěstovat na zahradě. Poradíme vám, jak na to. Podívat se na bílé plody. Patrně platí jen pro Evropu. R bobule bílé až žlutavé.


Jelikož se účinné látky varem ničí, jedná se o jednu z nejlepších možností. Tinktura se připravuje nejčastěji na bázi alkoholu. Vazelína: Čerstvé bílé bobulky jmelí se smísí se sádlem na vazelínu (použijí se jen zevně při omrzlinách).


Tato prastará léčivá rostlina, parazitující na různých druzích stromů, by si zasluhovala širší popularizaci a využití.

Bylině jmelí se již odnepaměti přisuzovaly magické účinky. Přesto, že sběr jmelí není příliš snadný, bylo jmelí využíváno už ve starém Řecku a. Obecný popis: Větévky jmelí bílého tvoří husté polokulovité trsy dorůstající průměru až 1cm. Z krátkého kmínku vyrůstají většinou. Nejvíce obsahových látek má jmelí sbírané v listopadu a prosinci.


V hotových čajích nejčastěji najdeme mladší větévky s listy, bez silnějších stonků.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky