pondělí 27. června 2016

Kostival listy

Roste na mokrých loukách, na mezích polí, ve vlhkých příkopech a podél potoků. Najdeme jej i při plotech a na rumištích, kde kvete celé léto. Listy jsou velmi drsné a špičatě zakončené. Listy kostivalu jsou vhodné na obklady nebo celkovou koupel při revmatických bolestech, dně, bolestech kloubů či poruchách prokrvení. Samotná výroba není složitá.


Jeho listy pak působí pozitivně na bolestivé záněty kloubů a fungovat mohou rovněž při výronu či podvrtnutí.

Přísada do koupele: kostival lékařský lez použít i tímto způsobem. Stačí cca 5g čerstvých či sušených listů přes noc nechat máčet zhruba v pěti litrech vody. Roste především na hlinitých až jílovitých půdách, bohatých na živiny, slabě zásaditých až slabě kyselých.


Květy se rozvíjí od června do září a jsou postaveny v úžlabních hroznech. Zvonkovitě válcová koruna je bílá, nažloutlá, růžová nebo fialová, pětizubá. Semeník je čtyřdílný, plod se skládá ze čtyř našek.


Roste na vlhkých loukách, na okrajích polí, ve vlhkých příkopech a podél potoků. Tato léčivá rostlina patří k našim nejlepším nenahraditelným bylinám, které nám příroda připravila.

Zrychluje hojení zlomenin a obecně se používá na nemoci kostí, kloubů a svalů. Mladé listy se mohou nasekat do salátů a vybělené stonky se v kuchyni upravují jako chřest. Díky velkému obsahu minerálních látek a vitamínů se máčený kostival užívá jako velmi dobré hnojivo. Má hezké růžovo fialové květy, ale v tradičním lidovém léčitelství se užívají listy a především sušený kořen.


Kostival byl používán s oblibou již od starověku. Listy lze také přidat do jemně sekané zeleniny na posypání salátu, brambor apod. Ovšem zde s mírou, kostival obsahuje i jedovaté alkaloidy.


Přípravky z něj přijdou vho jestliže máte křečové žíly , bércový vře nebo se vám jednoduše špatně prokrvují končetiny a máte neustále pocit, že vám snad každou chvíli musí umrznout nohy. V minulosti byly listy kostivalu považovány za jedlé. Z kostivalu bylo dokonce připravováno víno. Vzhledem ke skutečnosti, že kostival má velmi rychlý růst, byl v minulosti pěstován jako krmivo pro domácí zvířata. Extrakt z listů kostivalu lékařského byl ve třech různých formách pro vnější užití ( gel, roztok, emulze) testován v léčbě zevních ran, a to pomocí.


Lodyha je přímá, hranatá, drsná a chlupatá. Vejčité listy jsou také drsné. Květy jsou zbarvené do modrofialova a vyrůstají ve vijanech.


Listy můžeme sušit jak přirozeným, tak i umělým teplem. Ideální je k léčbě použít čerstvý kořen kostivalu, který dáváme na zimu uskladnit do písku stejně jako mrkev.

Obklady z listu kostival u cerstve listy umyjte a valeckem rozvalejte. I dnes se k mastem a tinkturám z kořene kostivalu mnoho lékařů vrací, aby pomohl při hojení poraněných kostí, šlach a svalů. Některé jeho druhy , např.


Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung! Hledat v článcích: listy kostivalu. Má spousty dalších účinků. Každý rok z kořene kostivalu vytvářím několik produktů- mast, mazání, nechávám si jej i čerstvý v lednici a písku.


Chlupaté, drsné, špičatě zakončené listy , fialové květy, tmavohnědý až černý kořen, tlustý jako palec a navíc slizký a pocitově mazlavý nedělá z něho žádného krasavce. Ve středověku používali kostival na srůstání kostí zcela běžně. Kořeny se nastrouhaly a použily stejným způsobem jako dnes sádra. Bylinka obsahuje alantoin, látku podporující hojení ran a zlomenin.


Filoména Božetěchová Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Léčivé účinky kostivalu pocítíte na svém těle, budete-li ho používat lokálně na rány, vředy, zlomeniny, modřiny, podlitiny, výrony a vyvrtnutí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky