středa 29. června 2016

Trvalky na skalku

Pěstujeme a prodáváme hlavně skalničky, dále některé trvalky a okrasné dřeviny. Náš online katalog je pouze informativní a seznámí Vás jak jednotlivé rostliny vypadají a jaké mají nároky na pěstování. Na skalku , na okraje záhonů, také do nádob a korýtek. Kvete od června do července. Malé trvalky a skalničky se hodí do skalek, trvalkových lemů, mezi kameny, do sesazených koryt a nádob, speciální podmínky vyžadují alpinky.


Běžná půda, svěží nebo suchá půda, to jsou vhodná stanoviště pro tyto rostliny.

Patří sem velkokvěté druhy (pivoňky, floxy) a také trvalky dlouhokvetoucí (krásnoočko, kakost ´Rozanne´). Skalničky jsou trvalky z horských oblastí, které mají rády trochu nepohodlí. Nedělá jim dobře vysoký obsah živin v půdě, ani časté zalévání, tak je to obvyklé na běžném záhoně. Základem úspěšné skalky.


Hvozdík čínský musíme před výsadbou na venkovní stanoviště předpěstovat, semena proto vyséváme v březnu do truhlíků za oknem, do skleníku nebo do pařeniště a sazenice ven vysadíme až v polovině května. Vděčné jsou (některé už zmiňované) dabécie, draby, dryádky, hebe, karafiáty, pochybky, trávničky nebo zběhovce. Oživí skalku svými zářivě žlutými květy velmi brzo na jaře. Prospívá na slunečném stanovišti v Je stálezelená.


Nízke pôdopokryvné trvalky rôznych farieb vytvárajúce krásne farebné koberce.

Ihličnany na skalku Trpasličie kultivary ihličnanov sú akousi „chrbticou“ skalky. V nabídce jich máme stovky. Ale pozor, každá se hodí do jiného prostředí. Ještě před výběrem se proto ujistěte, že je daný druh vhodný pro vaši skalku, nebo květinový záhon.


Nově založenou skalku osazujeme rostlinami až na jaře. Vysazovat začínáme v březnu a dubnu. Při použití hrnkových sazenic, můžeme vysazovat i později.


Vysazené rostliny ve skalce zalijeme a první dny přistíníme, aby se brzo ujaly. Už na začátku si musíme uvědomit, že zahrada, která se zaobejde bez péče, neexistuje. Promyšleným uspořádáním a výběrem konkrétních rostlin však lze čas potřebný k udržování zahrady výrazně minimalizovat.


Nakupujte už dnes, najvyšia kvalita rastlín pre vás. Lomikameny na skalku i lem záhonů. Drobné růžice nápadných lístků jako by skutečně uměly rozlomit skálu. Ve skutečnosti ovšem z kamenů nerostou, naopak, najdou si.


Květiny Šíblová - zahradnictví a eshop. Nabízíme skalničky a trvalky , letničky, byliny, trávy a okrasné keře. Ak máte skalku vo svahovitom teréne, môžete ho umiestniť na vrch svahu. Iné vhodné skalničky Do skalky sa okrem uvedených druhov hodí napr.


Odporúča sa umiestniť ho na skalu tak, aby mohol vytvoriť previs.

Skalku můžete zakládat v polostínu i na plném slunci, ale platí zde pravidla, která je nutno dodržet. Na plném slunci se bude naše krajinka vyjímat nejlépe. Vynikne její barevnost a rozmanitost.


Znáte trvalky Vratič, Úpolín či Žluťuchu? Pokud neznáte, pak na Vás tyto velmi oblíbené trvalky čekají. Za horkých dnů skalku zaléváme a mlžíme. Trvalky začínající latinsky na T. Gentiana x acaulis – hořec nízký, koberec v. Geranium dalmaticum – kakost, ozdobný list, v. Pred domom máme skalku , no nie som s ňou spokojná. Chceli by sme ju prerobiť a dať jej atraktívnejšiu podobu.


Je vytvorená na prirodzenom svahu. Zväčša ide o pôdopokryvné trvalky , ktoré sa rýchlo rozrastajú, a tak efektne vyplnia medzery medzi kameňmi. Vďaka nízkym nárokom na starostlivosť sú však určené nielen do skalky, ale tiež na okraj záhona, do strešnej záhrady alebo okolo chodníka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky