středa 22. června 2016

Jak pěstovat špenát

Pokud špenát neroste, má půda nejspíše méně živin, a proto je dobré zem ještě přihnojit a pravidelně ji odplevelovat. Při odplevelování si však dávejte pozor, špenát má kořínky těsně pod povrchem půdy, abyste okopáváním špenát nepoškodili. Plevel musíte odstraňovat, protože bere špenátu živiny i vodu.


Rozhodněte se, kdy budete špenát vysévat. Pro jarní nebo podzimní výsev je ideální klasický špenát. Prodává se ve vysoce odolných odrůdách, které nejsou napadeny plísní nebo nevybíhají ihned do květu. Poradíme vám, jak si špenát můžete vypěstovat pěkně doma. Jak pěstovat malabarský špenát Rostlina se pěstuje ze semen.


Na podzim sklidíme dužnaté plody, ze kterých vybereme semínka, necháme usušit a uschováme na jaro. Protože špenát potřebuje bohatou zálivku, na delší nedostatek vláhy rychle reaguje zpomalením růstu, tvorbou menšího počtu listů - a taky předčasným vybíháním do květu. Proto špenát nesmíme zapomenout podle aktuálního počasí přiměřeně zalévat.


Spinacia oleracea) je jednoletá rostlina z čeledi laskavcovitých, dříve řazená do čeledi merlíkovitých, která je pěstována jakožto oblíbená listová zelenina. Pochází z jihozápadní Asie a do Evropy se rozšířil již ve 14. Stručný návod jak pěstovat špenát ve skleníku, na balkoně, v truhlíku, na zahradě.


Jeho pravidelná konzumace dodává tělu spoustu vitamínů a minerálů. Je jasné, že nejlepší bude, pokud si. Kromě označení novozélandský špenát má botanický název Tetragonia, česky čtyřboč, který dostala podle netypických čtyřbokých plodů. Nesnáší suché a kyselé půdy a větrné polohy. Jak si na zahradě vypěstovat špenát 15.


Lenka Rutteová Zázračný obsah železa ve špenátu je jenom mýtus vzniklý chybnou desetinnou čárkou. Půda, kde budeme špenát pěstovat , by neměla být příliš kyselá. Mírně kyselé prostředí rostlina zvládne.


Ale pozor, nesvědčí jí průvan. Mnoho problémů tam přistání, protože on, stejně jako ostatní zahradní bylinky, sazenice nepěstují. Je nutné ji pěstovat v polostínu, aby listy zůstaly sytě zelené a šťavnaté. Mladé lístky se získávají z hustého výsevu přímo na venkovní záhon.


Do pařeniště, skleníku nebo truhlíku za oknem je však můžete vysít již v únoru, ven podle počasí v březnu či dubnu. Před mrazíky je ochrání bílá netkaná textilie. Jahodový špenát se dá stejně dobře pěstovat v truhlících na balkoně, v květináčích za oknem i přímo na záhonech v zahradě.


Pokud byste však přece jen raději dali přednost klasickému špenátu , inspirujte se v našem článku s názvem „ Špenát nejen pro Pepka námořníka “. Listy mangoldu se zpracovávají v kuchyni, podobně jako špenát , řapíky nahrazují chřest. Mangold se nejvíce používá ve středomořské kuchyni. Pěstování mangoldu je velice nenár.


Na to bychom měli myslet už před výsevem. Je ale možné špenátu dodat živiny i během vegetace, ale pouze organickým hnojivem. Jinak je pěstování špenátu nenáročné. Pouze se vyseje semínko, mírně přihrne a pak pravidelně zaléváme.


Podívejte se na rady k vaření a pečení a přidejte do diskuze své zkušenosti. Stačí ho pouze zasadit do zeminy a pravidelně zalévat. Nikdy nepoužívám ani žádné hnojivo. Na dno dejte drenáž z kamínků, pak substrát a řádně prolijte. Potom podle návodu na balení semínek zasejte, zahrábněte a dobře provlhčete střičkou.


Pak už budete jen zalévat a sklízet. Na špenát rády sedají mšice, tak jej můžete ochránit jemnou síťovinou. Anebo k němu postavte bylinky, které mšicím smrdí. Třeba majoránku či oregano. Skleník je ideální místo pro pěstování rostlin, které potřebují hodně tepla a vlhka.


Stěny skleníku musí propouštět co nejvíce světla, ale zároveň i tepelně izolovat. Popínavý špenát v ekozahradě. Chtěla bych Vám představit ne úplně známý druh zeleniny, který můžete snadno pěstovat na své zahradě.


Konzumovat se dají i listy, které se skvěle hodí do salátů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky