pondělí 7. prosince 2015

Yzop lékařský

Jetzt Deutschlandweit schnellen Internetanschluss ab 1€ mtl. Přitom je to milá, pěkná a značně aromatická bylina. Vyskytuje se ve Středozemí, na východě však až po Kavkaz a Sibiř, v Česku se pěstuje. Dnes se sice nejedná o nejznámější léčivku, přesto nám může pomoci s mnoha neduhy.


Stejně tak jej můžete zasadit do okrasné zahrady, protože produkuje zajímavé květy fialové barvy. Kořen je hluboký s dřevnatou hlavou.

Novinek je rovnou - Aloisie, Chrpa, Heřmánek, Měsíček, Řebříček, Rozmarýn, Skořice, Vřes, Yzop. Jak je z výčtu vidět, skutečně si je možno vybírat nejen při problémech se zažíváním. Dosahuje výšky centimetrů a má příjemnou vůni, která po rozemnutí listů připomíná mátu. V létě a zpočátku podzimu se tvoří bohaté shluky modrých nebo fialových květů na přibližně centimetrových vrcholech stonků.


YZOP LÉKAŘSKÝ (Hyssopus officinalis), slov. Volně roste v zemích ležících kolem Středozemního moře. Divoce rostoucí rostliny však v. Lodyha polokeře je bohatě větvená, 4hranná a na jejích koncích jsou květy.

Původní domovinou yzopu je oblast Středozemí. Do Čech a zbytku Evropy byl ale dovezen již ve středověku. Doma je ve Středozemí, na Kavkazu a na západní Sibiři. V Čechách se pěstuje na zahrádkách, ale občas ho najdeme i planě rostoucí. Skvělý je při léčbě průdušek.


Aromatickou částí yzopu jsou esenciální oleje, (tvoří - , především silice plnokamfenen), připomínají kafr a mají. Yzop a jeho účinky na zdraví. U nás yzop roste jen v zahradách, ve volné přírodě ji nepotkáme. Jako léčivka pomáhá nejen při léčbě. Pochádza z východného Stredomoria a strednej Ázie a je známa už.


Yzopu říkali v Řecku hyssopos, neboli svatá rostlina. Má značně posilující účinek na celý organismus, což se nejvíce projevuje u starších lidí. Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně. Jedlé jsou také květy yzopu, které se dají využít při zdobení pokrmů. Chuť je kořenitá, která se někomu může zdát podobná jako v případě máty peprné.


Setkat se můžete s yzopem i jako s přísadou v likérech. Pěstování yzopu lékařského.

V minulosti byl používán k léčbě malomocných, jako i při. U yzopu je velmi důležitá doba sběru, neboť obsah účinných látek je před kvetením a po odkvětu nižší než v plném květu. Pozorně proto sledujte, kdy. Mírní trávící obtíže, je vysoce účinný proti. Také pěstování yzopu jako rostliny okrasné si u nás našlo své příznivce.


Bazalka patří mezi jednoleté byliny. Je vhodná jako rostlina do truhlíku, hodí se i pro pěstování na záhoně, a to na slunném místě. Katalog rostlin s vyhledáváním jednotlivých druhů. Zajímavosti ze světa rostlin. Rezervace, chráněná území a jiné významné botanické lokality.


Z rostliny Yzopu bývá připravován čaj, který je používán při zánětech. Medonosná trvalka, jako léčivka napomáhá při léčení poruch zažívání, zvyšuje obranyschopnost a chuť k jídlu. Vonné silice mají antiseptický účinek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky