Do kdy ji mohu ještě sklízet? Pokud si ji chceme pořídit, je. Na celosvětovém rozšíření měli zásluhu zejména Arabové, v Evropě se začala pěstovat v 18.
Reveň vlnitá, známá také pod jménem reveň rebarbora nebo jen zkráceně rebarbora , připomíná svými listy lopuch. Od toho ji ale odlišují dvoumetrová. Sklizeň se provádí postupně, jak řapíky narůstají, a to od dubna až do konce června.
Později se v nich zvyšuje množství kyseliny šťavelové. Z rostliny lze najednou sklidit asi třetinu listů, aby se příliš nevysílila. Vzhledem k obsahu kyseliny šťavelové je nevhodná pro osoby trpící ledvinovým onemocněním. Proto je její správná příprava tak důležitá.
Teprve když správně zacházíte s kyselinou šťavelovou, kterou rebarbora obsahuje, dokáže vaše tělo využít obsažené zdraví prospěšné látky. Sezóna rebarbory je krátká, proto bychom se právě v těchto dnech měli vrhnout na její nákup či sklizeň. Recept, který se vám může hodit, když vám roste rebarbora na zahrádce.
Pro dostatečnou sklizeň , která by rostliny příliš neoslabila (část listů jim ponechat musíme) je dobré mít k dispozici 2–rostliny.
Pro svůj vysoký obsah minerálů a vitamínů se rychle zařadila mezi léčivé rostliny. Jedná se o vcelku netradiční zeleninu, jež může sloužit i jako zajímavý solitér na kdejaké zahradě. Má spousty druhů využití.
Jen si vezměme například rebarborový koláč, rebarborový moučník anebo rebarborový koláč. Nepropásněte sklizeň rebarbory, je tady! Rebarbora se množí nejjednodušji dělením trsů.
Máte-li v zahradě reveň, čili rebarboru , neměli byste zapomenout, že nastalo období, kdy sklízíme její mohutné řapíky. Na pěstování není náročná, potřebuje však, vzhledem ke své velikosti, více prostoru. Půda by měla být vzdušná a nepříliš vlhká a udusaná. Pro rebarboru si vyhraďte alespoň jeden metr čtvereční. Takhle si můžete rozšířit rebarborový záhon na své zahrádce a užívat si báječnou jarní sklizeň.
Ideální je sklízet do sv. Pro koho není rebarbora optimální? Jak již bylo řečeno, reveň obsahuje kyselinu šťavelovou, která je nevhodná pro osoby trpícími ledvinovými chorobami. Ty by se jí měly spíše vyhýbat, nebo ji konzumovat v minimálním množství.
Mladé, křehké výhony, které lze už od února rychlit pod neprůsvitnými nádobami, obsahují velké množství vitamínu B, kyseliny jablečné, vápník, draslík, vlákninu a řadu dalších prospěšných látek. Jak vybrat kvalitní rebarbora pro skladování. Jediné co je v řapících škodlivé, je kyselina šťavelová.
Je proto velmi důležité, aby byla rebarbora sklizena včas, protože později se tvoří kyseliny šťavelové více a více. Dělá se z ní skvělý kompot, marmeláda, koláče, zavařeniny a mnoho dalších. Kvůli obsahu kyseliny šťavelové se rebarbora nedoporučuje osobám, které mají problémy s tvorbou ledvinových kamenů, revmatismem a nebo dnou. Takto si tamní rebarbora zachovává o moc sladší a jemnější chuť. Reveň rebarbora patří mezi první zeleninu, kterou můžeme na našich.
Jak se rostlina snaží vydat ze sebe co nejvíc energie, uvolňuje do stonků fruktózu. Její pěstování není vůbec složité. Chutná po kyselých jablkách a nejvíc jí to sluší pod sladkou peřinou z bílků. Zkuste letos i méně tradiční recepty, jako jsou skvělý francouzský koláč, křupavý crumble, nebo připravte džem. Sezóna oblíbené rebarbory trvá jen chvíli, tak ji nepropásněte.
Rostlina vydrží na jediném stanovišti mnoho let. První sklizeň je až ve třetím roce. Samotnou chuť dodává rebarboře kyselina jablečná a také kyselina citrónová.
Má jemné projímavé účinky.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.