pátek 14. září 2018

Stévie jak pěstovat

Jak získat sladký extrakt ze Stevie a jak Stevii pěstovat. Doporučujeme si však stévii pěstovat doma nebo ve skleníků kvůli náchylnosti na nízké teploty. Akorát tam nepíšou, kde pěstovat, jestli na slunci na parapetu nebo naopak ne na slunci, kolik vody na zálivku, popřípadě, jak hnojit.


Hledala jsem na netu, ale o pěstování jsem toho moc nenašla, spíš tam jsou rady o tom, jak jí používat. Její listy se vyznačují sladkou chutí, květy jsou bílé. Jak pěstovat sladkou stévii?


Pak má stévie mnohem větší obsah sladkých glykosidů než v případě, kdy ji pěstujete v květináči či truhlíku. Ovšem i tento způsob je možný. Pěstovat ji můžete doma, na zahradě i ve skleníku. Rostlinka je to vskutku zázračná. Pouhým lístkem můžete osladit čaj i moučník.


Zajímá Vás, jak pěstovat stévii? Přečtěte si následující řádky a zjistíte více informací. Tato rostlina je používána jako. U nás se stevie stává jednoletou rostlinou, kterou je třeba předpěstovat ve skleníku.


Zazimování stévie Sklizeň se doporučuje v případě plně vyvinutých, nepoškozených a nenapadených lístků cca v druhé polovině léta. Z jedné rostliny dostaneme ¼ až ½ kg lístků, které lze použít do čaje či kávy, do jídel nebo na pečení-a to čerstvé, sušené či mražené. Jak bude Tvá stévie skladší a skladší, budu Ti včas posílat co je potřeba udělat.


Je neuvěřitelně sladká, nízkokalorická a zároveň i velmi léčivá. Postupně Ti se vším pomůžu! To znamená, že u nás se vyplatí ji pěstovat v nádobách nebo ve sklenících. Obzvlášť skleníky se jeví jako dobrý nápa protože v nich stévie dobře roste a má největší přírůstky. Pro dobrý růst je zapotřebí rostlině dodat kvalitní zahradní substrát, jenž bude obsahovat více humusu.


Tomu musíme přizpůsobit i její pěstování. Vždy jen v přenosné nádobě a vždy v lehčích. Nadzemní část zasychá a stévie přezimuje v kořenech.


V této době je nutné omezit zálivku, zalévat málo a zeminu nechat vždy před každou další zálivkou slabě vyschnout. Stévie vyžaduje teplo a světlo. Je totiž až 300krát sladivější než cukr, navíc neobsahuje téměř žádné kalorie.


O pěstování ve velkém asi nemůže být ani řeč. Sladké lístky stévie umějí osladit čaj nebo kávu, a přitom se po nich nepřibírá na váze. Kdo to chce vyzkoušet a nemá důvěru v umělé sladidlo.


Krom toho je stevie bohatá na vitamíny ( A,C ) a celou řadu minerálních látek ( Ca, Mg, Na, K, Zn ). Jak na pěstování stévie sladké Semena stévie sladké koupíte i na internetu, kde se jejich prodejem zabývají obchody zaměřené na pěstitelské potřeby, osiva a semena. Společně se semínky lze objednat i vhodný substrát , kterým může být rašelina. Jak jsme již zmínili, jihoameričtí indiáni stévii znali a využívali, a to nejen jako sladidlo, ale i jako lék na početný zástup chorob, neduhů a obtíží.


Poté je možné pěstovat stevii venku, či za oknem na slunných stanovištích. Není divu, že právě hyacinty patří k nejoblíbenějším jarním květinám.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky