pátek 28. září 2018

Kozlíček polníček

Kozlíček polníček se používá podobně jako hlávkový salát. Má křehké zelené listy a velmi dobře odolává mrazu, takže se dá průběžně sklízet prakticky celou zimu. Obvykle jej vyséváme v druhé polovině sezony pro pozdní sklizeň, kdy už je čerstvé listové zeleniny málo. Má velký přínos hlavně na podzim a na jaře (také během mírné zimy), protože je to jedna z mála rostlin, které můžete mít čerstvý dokonce i během zimy.


Potřebuje propustnější vyhnojenou půdu, slunné stanoviště a vydatnější zálivku. Více o pěstování , výsevu , růstu, množení , sklizni a zpracování na mém videu.

Firma SEMO ponúka osivá zeleniny vo väčšom balení pre profesionálnych pestovateľov. Do PROFI ponuky sme pre Vás. Roste u nás volně v přírodě, chutnější jsou ale jeho zahradní odrůdy, které se běžně pěstují.


Tato listová zelenina je velmi oblíbená v západních zemích Evropy. Tato salátová zelenina má mladé aromatické listy, které mají nasládlou oříškovou příchuť. Z hlediska výživového je kozlíček polníček na. Je však mnohem bohatší na vitamíny, dokonce i jeho chuť je výraznější.


V kuchyni z něj připravíte salát a můžete jej přidat také do jarních polévek.

Deine Jagderlebnisse - Dein Revier - Dein Jagdgefährte als App für iOS und Android. Offline Revierkarte, Streckenliste, Sichtungen, Tagebuch, Fotoalbum uvm. Pěstujeme jej pro listy, které jsou vhodné do salátů.


Doba výsadby je červenec až srpen. Obsahuje mnoho vitamínů a pomáhá při nemoci ledvin. Polníček (někdy nazýván kozlíček) je listová zelenina, která roste planě na polích nebo se pěstuje uměle.


Konzumují se listy, které mají lehce oříškovou a velmi jemnou a delikátní chuť. Tvoří růžice dužnatých listů, vysokých deset až dvacet centimetrů. Květy jsou drobné a nevýrazné, namodralé.


Malá semena jsou světle hnědá a podržují si klíčivost tři až pět let. Rostlina má mělký kořenový systém. Zavařování (sterilace) masa … maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové.


Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Divoký kozlíček polníček (Valerianella locusta) pochází z oblasti kolem Středozemního moře. Roste na polích, v trávnících, v příkopech, na pastvinách a vinicích od nížin do podhůří. Mívá značný obsah vitamínu C (asi jako citrony), což je důležité zvláště časně zjara.


Dále obsahuje provitamín A , vitamíny skupiny B , mnoho fosforu , vápníku a železa. Listy obsahují velké množství vitamínu C, provitamin A, rutin a minerální látky.

Nejvhodnější jsou hlinité a hlinito-písčité půdy. Polníček je zdravá listová zelenina, vhodná k pěstování po celý rok. Kozlík není náročný pro pěstování. Sklízí se celé rostlinky s lístky o průměru přibližně 3cm.


Zrekonstruovaná polovina domu ze šedesátých let minulého století již zvenčí upoutá rezavou plechovou fasádou. Polníček je mrazuvzdorný až do -15°C, při větších mrazech by se měl přikrýt textilií nebo chvojím, ale já vždycky doufám, že přežije i tak. V České republice vyrůstají pouze jeho čtyři druhy.


Tento rod se tradičně řadil do čeledi kozlíkovitých.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky