pátek 21. září 2018

Myrta keř

Je to stálezelený keř s lesklými tuhými špičatými listy a bělavými květy s nápadným množstvím tyčinek. Roste ve Středomoří, v ČR je pěstována jako kbelíková rostlina. V našich podmínkách se pěstuje jako pokojová či lépe balkónová rostlina. Podrobný popis produktu Myrtus communis - myrta obecná.


Vonný keř z ráje Také takto lze také pojmenovat známý keř , který pokud bychom jej označili za. Odvary z listů a plodů se pro své antiseptické účinky používaly jako obklady na rány, a dokonce i moderní medicína prokázala, že olej z myrty pomáhá při zánětech a mykotických onemocněních kůže.

Myrtu využívají i výrobci parfémů. Pro dekorativní květy a lesklé listy se často pěstuje jako hrnková květina pro okrasu. Je starým zvykem že svatební hosté nosí větvičku myrty ověnčenou bílou stužkou na šatech a nevěsty si jí věnčí hlavu. Stačí, když ji uklidíme dovnitř před příchodem mrazíků.


Použití myrty jako vykuřovadla má velmi pozitivní účinky v duchovní oblasti a dodává nám sebedůvěru, odvahu a trpělivost. Kromě toho se myrta díky vztahu s planetou Venuší používá v rituálech lásky, zásnub a manželství! Plody se používají také jako koření.


Je to oblíbený okrasný keř , ceněný pro úhledné sytě zelené listy a pohledné bílé květy.

V podmínkách střední Evropy se pěstuje jako balkonová, případně pokojová rostlina. V zimě tento keř chráníme před mrazem. Můžeme ho dát na zimu do skleníku, nebo umístit do místnosti, kde je dostatek světla. Je velmi aromatický, dříve se dával do svatebních kytic. O myrtě se říká, že má magickou sílu.


Je symbolem mladosti a krásy. Přináší novomanželům štěstí, lásku a plodnost. Pěstuje se jako přenosná rostlina. Vyžaduje světlo a stálou teplotu.


Zaléváme střídmě a hnojíme univerzálním hnojivem. Proč tento stálezelený keř je považován za symbol čistoty? Proto byl zvolen Adam, který ho vyvedl z ráje? Díky jejímu původu jsou dány i její nároky na klima. Myrta zdobí klopy všech svatebčanů.


Svůj název získala podle řeckého myrtos, pocházející ze slova myron – balzám. Myrty jsou stálezelené keře s nevelkými sytě zelenými listy a bílými květy s množstvím nápadně dlouhých tyčinek. Keř , zdrobněle také keřík, je dřevnatá rostlina, jejíž hlavní odlišností od stromu je absence hlavního kmene, typicky nízko nad zemí se keře rozdělují do mnoha větví.


Můžeme listy usušit a použít do vonných pytlíčků, které krásně provoní celý náš pokoj.

Proto se tento keř stal symbolem krásy, mladosti a nevinnosti, tedy. Patří do čeledi myrtovité. Má lesklé, tuhé, vejčité listy zelené. Svůj původ má ve Středomoří, kde ji najdeme růst i ve volné přírodě. Květy má myrta bílé, popřípadě žluté.


Existuje jich přibližně 1druhů. Množí se semeny a řízkováním. Polovyzrálé řízky (i s patkou), které odebereme na jaře či počátkem léta, můžeme použít k zakořenění za pomoci růstového stimulátoru.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky