pátek 21. září 2018

Grilování lilku

Lilek připravovaný na grilu podáváme jako přílohu k masům nebo samostatně s pečenými brambory a česnekovými dipy. Tématické fráze: recepty z lilku příprava lilku grilování lilku nejlepší recepty z lilku úprava lilku grilovaný patizon jídla z lilku grilované lilky lilek nejlepsi recepty jak nejlépe upravit patizon recept z lilku jídlo z lilku priprava lilku na gril recept lilek v troubě zeleninové recepty grilovaný patizon recepty baklažán recepty lilek-recepty nejlepší recepty lilek. Bavíme-li se o grilované zelenině, nelze se nezmínit o lilku. Grilovaný lilek je jednoduše báječná pochoutka a náš recept vám poradí, jak si takovou.


Tohle je dost speciální recept, grilování rolek je neobvyklá záležitost v podmínkách, ve kterých jsme, ale to neznamená, že by si člověk tento pokrm.

Grilování je tepelná úprava pokrmu, při které na pokrm dopadá tepelné záření. Tento snadný recept si oblíbíte celoročně, protože může být skvělou zeleninovou přílohou k masu, rybám i jako součást zeleninového salátu. Oloupaný lilek nakrájíme na kolečka, posolíme a necháme asi minut vypotit.


Připravíme si marinádu z oleje, prolisovaného česneku a jemně nasekané bazalky. Lilku se tradičně nejvíce líbí v řecké musace s brambory a mletým masem, nebo ve francouzském ratatouille, které je perfektní pro vaše vegetariánské přátele. Vřele doporučujeme i slavnou srbskou čalamádu ajvar, ve které se jemně kouřová chuť lilku mísí s červenými paprikami, česnekem a chilli. Vše by mělo být rychlé, abychom zbytečně nevyhnali důležité vitaminy.


Bramborám dopřejte až minut.

Dopřejte vašemu letnímu grilování orientální nádech díky následujícímu videu z Kulinářské akademie Lidlu. Salát z grilovaného lilku podle receptu Romana Pauluse je skvělou. Zbývající plátky lilku rozložíme kolem balíčků a vše grilujeme z každé strany 5minut. Pokud máme nějaké žampionky navíc, můžeme je nakrájet na silnější plátky, zlehka potřeme olejem z marinády a grilujeme společně s balíčky lilku. Recepty na grilovanou cuketu.


Cukety jsou v naší kuchyni stále populárnější. Důvodem je nejen jejich všestranné využití, ale také zanedbatelné. Před grilováním potřete plátky lilku olivovým olejem. Po grilování je posypte kořením a pokapejte několika kapkami limetkové šťávy.


Můžete také přidat další koření - chilli. Lilek podélně nakrájíme na stejně širokých plátků. Do menší misky si najemno nasekáme lístky bazalky a důkladně. Plátky lilku osolíme z obou stran. Základem je pěkný lilek, který podélně rozkrojte na dvě poloviny, každou na vnitřní ploše pokrájejte šikmými řezy jako špekáček před pečením, osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem, který do dužiny lilku pěkně vetřete.


Jaká zelenina se hodí na grilování ? Na grilování se hodí hlavně sezónní zelenina typická pro léto, jako jsou cukety, papriky a lilky. Grilování na jehlici se nejčastěji používá pro neporcovaná kuřata či selata, stejnoměrné plátky masa, různé uzeniny, ražniči a podobně, tedy takové potraviny, které lze nabodnout, nebo upevnit k otáčivé jehlici.

Grilovanýmu spálenýmu lilku nad mírným ohýnkem se prostě nic nevyrovná! Rozpalte oheň tak, aby dřevěných doutnajících uhlíků bylo dostatek na víc jak půlhodinové grilování lilku. K hromádce lilku přidejte pár lžic svěžího rukolového salátu s rajčetem, navrch grilovaný kozí sýr s medem a užijte si to. Autor: mce Martina Čermáková Sýr a ratatouille.


Sezóna lilku je tady a spolu s ní zdravý a netradiční recept na jeho úpravu. Lilková pomazánka se skvěle hodí jako dip ke grilování nebo jako pomazánka k. Nějak se mi ten citrón nedostal do záběru :-) To se omlouvám. Ale jak říkám, být tam nemusí, ale já ho ráda.


Ještě horké plátky lilku potřete z obou stran marinádou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky