úterý 25. září 2018

Benedikt lékařský

Pomáhá na bolesti trávicího traktu a žaludku. Lidové názvy: Čubet lékařský , hořký bodlák, zaječí oko, krasovlásek. Pokud její zabezpečíte dostatek vláhy a tepla. Benedikt lékařský , Benedikt čubet Cnicus benedictus L. Pěstuje se výhradně ze semen, které dokáží na vhodném stanovišti již v průběhu až dní.


Libuje vápenaté, humusové, případně piesočnatohlinité půdy.

Popis: V České republice ve volné přírodě benedikt nenajdeme, pěstuje se k léčebným účelům a to hlavně ze semen na záhonech. Jednoletá bylina známá také pod názvem benedikt čubet. Lidové se mu říká „posvěcený trn“, a to pro jeho blahodárné účinky na.


Navzdory tomu se pěstuje, především jako okrasná rostlina, i v zahradách. Pokud byste si chtěli tedy dopřát výhodu, že si půjdete natrhat nať rostliny přímo u domu, je to možné. Užívá se zejména při žaludeční slabosti.


Lodyha načervenalé barvy je hustě chlupatá, stejně tak listy. Kvete v červnu a červenci, květy mají žlutou barvu. Na plevel se pyšní až moc léčivými vlastnostmi.

Používá se také k hojení hnisajících ran, protože má desinfekční účinky. Pro mnoho vlastností byla považována za “všelék”. Předávkování může vyvolat nevolnost. Zevně jej lze použít na špatně se hojící rány, na kožní záněty, bércové vředy, ekzémy 2 v některých případech bývá úspěšný i při léčbě lupénky. Antivirové působení benediktu se využívá při léčbě pásového oparu.


Do střední Evropy ji přinesli mnichové, kteří ji běžně. Celá rostlina, dorůstající do výšky asi půl metru, je hustě pokrytá drobnými ostny. Rostlina benedikt lékařský obsahuje žluté krystalické hořčiny knicínu, kyselinu jablečnou vázanou na vápník a hořčík, přírodní steroidy, těkavé silice, fruktózu, třísloviny, pryskyřici a množství dalších látek, které mají příznivý vliv na lidský organismus. Vhodný je při nechutenství a zažívacích obtížích.


Povzbuzuje tvorbu a vylučování žluči. Kardobenedykt je jednoletá, zřídka dvouletá rostlina z čeledi složnokvětých (Compositae). Je domácí v Asii a jižní Evropě, tu a tam se pěstuje u nás v zahradách a někdy zplaňuje.


Likér z něj vyráběli již mniši benediktini ve. Pro léčivé účinky se sbírá nať v době květu - což je červen až červenec. Toto jméno je velmi staré, v hebrejské formě je nalezneme již v 6. Báruch ברוך jmenuje „sekretář“ proroka Jeremjáše. Udržuje zdravé střevní funkce, zabraňuje hnilobným procesům ve střevě.


Je to letnička, která kvete od celé léto, od června do září.

Dosahuje výšky - cm. V tradiční přírodní medicíně je používán k tlumení nadýmání, podporuje chuť k jídlu, posiluje organizmus. Napomáhá odstraňovat z těla močovinu. Jako kloktadlo mírní záněty dásní a zápach z úst. Bylinné kapsle jsou přírodním prostředkem.


Obsahují jemně mletou nať. Tento produkt byl uveden na trh jako doplněk stravy. Tradiční český výrobce bylinných mastí, čajů a doplňků stravy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky