středa 26. září 2018

Dřezovec trojtrnný

Dřezovec trojtrnný (Gleditsia triacanthos) je druh stromu z čeledi bobovitých. V České republice se dosti hojně vysazuje v parcích v různých kultivarech, trnitých i beztrnných. Trnité formy mají na kmeni zajímavě vyhlížející velké rozvětvené trny.


Listy stromu připomínají listy kapradiny, jsou světle zelené. Nekvete, místo květů se objevují jehnědy. Snáší jakoukoliv půdu, mrazuvzdorný.

Větve rozkládá spíše do stran a tvoří tak zprvu vodorovná patra, která časem narostou do tvaru širokého V. Glosbe-Wörterbuch Tschechisch-Deutsch, Online-Wörterbuch, kostenlos. Millionen Wörter und Sätze in allen Sprachen. Nejlépe prospívá na slunném stanovišti, v živné půdě.


Bobovitá dřevina, která je velmi odolná městskému prostředí. Středně vysoký strom s mnohačetně licozpeřenými listy a žlutými motýlovitými květy. Dřezovec je strom vysoký až 40m, opadavý, s otevřenou, rozkladitou vysoce klenutou korunou, na kmenech a větvích vyrůstají jednotlivě nebo ve svazcích až.


Dřezovec (Gleditsia) je rod rostlin patřící do čeledi bobovité (Fabaceae). Dřezovce jsou dřeviny se složenými listy a často s nápadnými dlouhými trny na.

This feature is not available right now. Pochází z lesů Severní Ameriky. Jedná se o strom, jehož mladé listy jsou žluté a postupně zelenají.


Více o něm se dozvíte v tomto článku. Tento drsňák už na první pohled upozorňuje, že není radno si s ním začínat. Vyšplhat po jeho kmeni by bylo opravdu velmi bolestivé, kmen je totiž obalen. Semena lusků a jejich dužinu lze konzumovat. Na stanoviště není náročný, vyhovuje mu slunce a snese i suchou půdu, která by však měla být výživná.


Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Korunu je nepravidelná, volná, v dospělosti spíše zploštělá. Dřezovec čínský (Gleditsia sinensis) je využíván v tradiční čínské medicíně, dřezovec japonský (Gleditsia japonica) v Koreji. Dřevo dřezovce trojtrnného ( Gleditsia triacanthos ) je vlastnostmi podobné dřevu akátovému , je pevné, obtížně opracovatelné a trvanlivé. Plod: hnědý lusk, dluhý i přes cm. Květ: žlutozelené květy v hroznech.


Dřezovec upřednostňuje živné půdy a teplejší slunné stanoviště. Dobře snáší letní přísušek a městské prostředí. Mrazuvzdornost se uvádí okolo -°C (zóna 5a).


Vysazuje se ve velkých zahradách a parcích jako solitéra či do skupinových výsadeb. Dřezovec Sunburst je svěže zelený až zlatě olistěný, středně vysoký okrasný strom nebo keř.

Je velmi atraktivní svým tvarem listu, který je jemný a zpeřený a hlavně zářivou barvou. Květy jsou malé jehnědy, které včely a hmyz milují. V zahradě je svým exotickým zjevem velmi výrazný.


Od té doby byla rozšířena po celé Evropě a získala si oblibu i našich pěstitelů díky velmi atraktivnímu vzhledu. Roste jako středně vysoký jemně větvený strom s vzdušnou korunou ve tvaru „V“. Atraktivní zpeřené listy jsou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky