úterý 4. září 2018

Plazivé rostliny

Půdopokryvné trvalky jsou vitální, rozrůstavé a plazivé druhy trvalek, které zakryjí půdu a „nepustí“ mnoho plevele. Nebo také bochanovité trvalky s. Popínavé rostliny se ovíjí (pravotočivě, levotočivě), plazí, mají úponky či přísavky. Jejich stonek může být dřevnatý (liána) nebo bylinný.


Popínavky dokonale kryjí fasády domů, zdobí pergoly.

Jsou ozdobné květem či listem, existují druhy stálezelené i opadavé. Některé přitom nepotřebují oporu, například břečťany a přísavníky, které během krátké doby zakryjí holé zdi, nevzhledné fasády a další místa, na která není v zahradě hezký pohled. Na světě je zavedeno, že spousta hloupých si hraje na chytré. Z chytrých, kterých je na světě nedostatek, jen ti nejchytřejší si hrají na hloupé. Obvykle nepotřebují zvláštní substrát ani hnojivo , rozrůstají se spolehlivě do šířky, dají se tvarovat.


Přesto pamatujme : ty stínomilné sázejme opravdu do stínu. Lichořeřišnice vytváří keříčkovité nebo plazivé rostliny , dosahující výšky až cm.

Půdokryvné rostliny najdete mezi trvalkami, listnatými i stálezelenými keři, ani jehličiny nezůstávají pozadu. Pokryvné jsou i některé letničky, ale ty jsou opravdu jen na jednu sezonu, kdy mohou zaplnit prázdná místa před trvalým osázením. Systém a evoluce živočichů. Rozmnožování a vývin mnohobuněčných.


Fylogeneze orgánových soust. Toto je seznam léčivých rostlin. Seznam je členěn abecedně podle českojazyčného názvu rostliny. Jsou zde uvedeny i lidové názvy, které začasté.


Rostliny by se měly sázet poměrně nahusto, na metr čtvereční by mělo být asi rostlin. Menší a drobnější rostliny mohou být od sebe vzdáleny cm. Nikdy však nesmíme sázet tak nahusto, aby se rostlinky tísnily a konkurovaly si.


Takto vysazené rostliny vytváří husté zápoje, které už plevelu nedají žádnou šanci. Nemusíme se tak později zabývat žádným pletím. Aby rostliny byly v dobré kondici a rychle přirůstaly, pravidelně je zalévejte a přihnojujte. Důležitý je také správný a pravidelný sestřih, aby se výhony bohatě větvily – dosáhnete tím hustého, zapojeného porostu.


U dřevin, které nejsou vysloveně plazivé, ale jsou spíše polopoléhavé, pravidelně vystřihujte všechny výhony, které rostou vzhůru.

Pokud jste vysázely více druhů půdopokryvných rostlin, hlídejte, aby neprorůstaly do sebe. Zelené fasády chrání domy a vytváří přirozenou ochranu zdiva před degradací vlivem nepříznivých povětrnostních podmínek. Sortiment opadavých i neopadavých listnatých rostlin vhodných pro pokrytí různých svahů, volných ploch, či jako pro soliterní výsadby. Pôdopokryvné a plazivé rastliny za super ceny.


Množstvo druhov - skalníky, borievky, brečtan. Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Rostliny rozdělujeme na samopnoucí a ty, které potřebují oporu. Dále zde nalezneme rostliny buď okrasné listem nebo výrazně kvetoucí. Samopnoucí rostliny se přichytávají pevně k podkladu. Rostliny, které potřebují oporu je dobré vysadit tam, kde jim máme možnost poskytnout dostatečnou oporu, ke které je budeme pevně vyvazovat.


Jetel plazivý je významnou nektarodárnou rostlinou, která je v mnoha oblastech zdrojem hlavní snůšky včelstev.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky