středa 5. září 2018

Loubinec trojcípý

Přísavník pětilistý: liána s rudou podzimní tváří. Loubinec, nebo také lidově přísavník či psí víno zakryje rychle a bezproblému velké nevzhledné stěny. Přichytává se pomocí úponků i na hladké stěny, šplhá si tak kam se mu zachce. Loubinec trojcípý Loubinec trojcípí velmi rychle roste, k opře mu stačí velké plochy zdí, pergoly nebo jiné podpůrné konstrukce nepotřebuje.


Sytá zelená barva listů je ozdobou každé zelené fasády a listy se na podzim nádherně barví – do žluté až zářivě rudé barvy. Jde ale o opadavý keř s přísavkami a ne příčepivými kořeny jako břečťan.

Na podzim ale vytváří krásné červené zbarvení listů (čím více slunce, tím intenzivnější zabarvení). A právě tento přísavník je nejhodnější jména přísavník – přísavnými destičkami se udrží i na skle. Fungují totiž úplně stejně jako „podtlaková“ příchytka na. Další názvy: přísavník tříprstý, přísavník trojhrotý, loubinec trojhrotý, loubinec trojlaločný Krásná popínavka k plotům a především ke zdem domů. Má úžasné izolační schopnosti.


Loubinec pětilistý pochází ze Severní Ameriky, oblast jeho přirozeného výskytu se nachází v její střední a východní části. Přibližně ji lze vymezit jako prostor od Guatemaly na sever přes východní Mexiko , západní okraj areálu představují Texas , Jižní Dakota a Utah , severozápadní hranicí pak je Manitoba. Plantae - rostliny oddělení Magnoliophyta - rostliny krytosemenné třída Rosopsida - vyšší dvouděložné rostliny řád Vitales - révotvaré čeleď.

Loubinec , nebo také lidově přísavník či psí víno zakryje rychle a bezproblému velké nevzhledné stěny. Loubinec — Ampelopsis je liánovitá rostlina, která nemá úponky. Mezi loubinci je několik druhů s velmi krásným listem a je škoda, že nenašly. Loubinec trojlaločný (nazýván i přísavníkem trojcípým) pochází z východní Asie, domácí je v Japonsku, Koreji a na Dálném východě.


V České republice je nepůvodní, ale je často pěstován jako okrasná rostlina, která šplhá po zdech domů i po stromech. Vzácně zplaňuje do volné přírody nebo se zde vyskytuje jako pozůstatek staré kultury. Rozlučka v pompézním stylu. Před zdí vymalovanou přísavníkem trojcípým se příjemně vychutnávají poslední chvilky hřejivých paprsků. Parthenocissus ( Loubinec ): popis, kultivary, návody na pěstování a množení a prodej.


Partenocysus tricuspidata- Loubinec trojcípý Tato opadavá liána s příčepivými terčíky se umí nejenom ovíjet,ale umí se přichytit i na omítce domu. Tu následně nepoškozuje,ale naopak chrání před sluncem a deštěm. Druhým často pěstovaným druhem je přísavník trojcípý a jak už název napovídá, jeho list je rozdělen do tří cípů. Pochází z Asie, jeho výhony jsou zcela samopnoucí, zdi krásně celistvě pokryje, je dekorativní i na jaře, nově vyrůstající lístky mají jasnější zbarvení a nejsou laločnaté. Je také nenáročný a mrazuvzdorný.


Pane Stanislawe, můžete mi, prosím, poradit, který druh psího vína ( loubinec, trojcípý ) je ten, který je na podzim jasně zářivě červený? Mám trojcípý a moje sousedka také, ale ten její je na podzim nádherně zářivě červený a ten můj spíš tmavě vínový, sousedka neví, co to má za druh. Souvisí s odolností rostlin vůči mrazu, tj.


Ovocné stromky, drobné ovoce, trvalky, skalničky, jehličnany a spoustu dalších rostlin.

Bývá nazýván také loubinec, neboť popíná loubí, tedy místa krytá lehkou konstrukcí, která bývají porostlá různými druhy popínavých rostlin. Loubinec nebo také přísavník se u nás pěstuje ve třech druzích – tři laloky na listu má P. Ten jediný má dělené dlanité listy a na rozdíl od předchozích dvou zástupců vytváří pouze úponky. Tento kultivar pochází z východní Asie a Japonska a je také samopnoucí pomocí přísavných destiček na koncích úponků. Dokáže se přichitit i na velmi. Přečtěte si, proč jsme z obrovského množství druhů rostlin vhodných pro výsadbu živého plotu vybrali právě Jilm Sibiřský (Ulmus Pumila).


Stejně jako přísavník pětilistý, i tento druh přísavníku došplhá zhruba do výšky m (v ideálních podmínkách i více). Bez jakékoli opory se udrží i na velmi hladkých a kolmých fasádách. Je opadavý se zelenými dlanitodílnými listy opatřenými třemi výraznými cípy, které na podzim získávají typickou rudě červenou barvu.


Chorvatština trošiljkasta lozika. Psí víno, přísavník a loubinec : mnoho tváří krásných popínavek Pokud spatříte dům obrostlý zelení, má patrně fasádu z přísavníku, liány, která.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky