pondělí 25. prosince 2017

Stavba kamenné zdi

Stavba kamenné opěrné zdi na sucho,kameny pokládané pouze do štěrku 0-4mm,postavená proti smyku. Práce je naše Hobby a Dovolenou si umíme užít. Ještě další rozdělení z mého úhlu pohledu je dělím podle materiálového složení a to na zdi z jednoho druhu kamene, anebo směs různých materiálů.


Další dělení je na okrasné, oddělovací, anebo opěrné. Sledujte další dělení, tam se dozvíte více. Stavba suché kamenné zdi se provádí skládáním kamene na sucho bez pojiva.

Tento typ zdi je často používán jako opěrná zeď ke zpevnění terénu a je. Konstrukce umožňuje sklon zdi od min. Opěrné zdi a další stavby z kamene. Přírodní kámen má oproti jiným stavebním materiálům obrovskou výhodu v tom, že je věčný a prakticky nezničitelný. Nikdy se neokouká a co je nejdůležitější - každá plocha a stavba z přírodního kamene je naprosto originální.


Pokládka kamenné dlažby. Většinou se používá břidlice, ale my jsme použili opět pískovec. Kolega měl tedy více práce a musel předem vybrané, velké kusy loupat.

Kamenné zídky rozdělujeme do dvou sérií - Muro a Wall. Zdicí kámen Muro je určen k přizdívání za pomocí betonu a série kamenů Wall je určena k vyzdívání na sucho. U každého konkrétního typu kamenné zdi jsou uvedeny podrobnější informace.


Na fotografii výše je ukázka kamenné zídky z kamene Wall Medu. Fotografie je pořízena v naší prodejně ve Valašském Meziříčí. Zdi , mající opěrnou funkci, stavěli z několika řad. Téměř vždy využívali materiálu z okolí stavby.


Myslím, že z jejich zkušeností lze čerpat i dnes, kdy je přehršle nabídek stavebních materiálů. Kamenná zídka stavěná na sucho není zdaleka tak náročná, jak by se mohlo zdát a výsledek vždy potěší. Suché opěrné zdi mohou, při výběru vhodného kamene a dodržení správné skladby zdi, dosahovat výšky až metrů. I u nejnižších zídek je minimální šířka paty zdi cm.


Protože kamenná stavba má originální vzhle který nepodléhá módním trendům a životnost, která se počítá na generace. Velké využití najdeme tak v zahradách, architektuře, dekoracích. Kamenný plot dokonale splyne s přírodou a vytvoří velice efektivní vzhled. Při výběru vhodného materiálu (kamene), správné výšky, šířky Vám samozřejmě poradíme. Stavíme kamenné zdi na míru vašim požadavkům.


Vše od zaměření po realizaci řešíme sami, jsme nezávislí na dalších subdodavatelích.

Disponujeme vlastními technologiemi i materiálem. Stavíte kamenné zdi a líbí se Vám masivní zdi z přírodního kamene, které jsou určené jak pro venkovní prostory, tak i pro interiérové použití jako. Před výstavbou kamenné zdi doporučujeme naplánovat výšku zídky – zpravidla nebývají příliš vysoké a nejčastěji je stavíme ve výšce – 1cm. Po stanovení základní charakteristiky je potřeba spočítat množství materiálu potřebné pro výstavbu. Vždy počítejte s dostatečnou rezervou a přičtěte tedy k požadovanému množství – navíc.


Navážení štěrku jako podklad pro podlahu. Výměra a následné pokládání podlahy (kvalitní betonová směs jako dokonalá imitace dřeva). Ono stavba kamenné zídky je opravdu zdlouhavá, obzvlášť, má-li to nějak vypadat.


Záleží-li jenom na jedné straně, může někdy práci urychlit stavění podél kolmo napnutého řídkého pletiva. Ta sice dává maltě vláčnost, ale déšť vápno ze spár vyluhuje a kamenné zdi pak pokrývají bílé skvrny, které se velmi obtížně čistí. Malta by neměla být ani z příliš jemného písku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky