pátek 22. prosince 2017

Jak sušit lipový květ

Lipové květy sušte ve stínu a na dobře větraném místě. Jak sušit lipový květ Pokud si během června a července nasbíráte dostatek lipových květů , můžete se pustit do jejich sušení. Použít můžete i sušičku. Správně usušený květ si zachovává svoji barvu a příjemnou vůni a nebojte, sušením se chuť lípy neztrácí, je stále medově nasládlá. Tyto substance dokáží vyvolat pocení, rozpustit hleny a utišit křeče.


Vychladlou směs nalijeme do kvasné nádoby, přidáme vinné kvasinky a necháme týden kvasit.

Láhve uzavřeme plátýnkem, po týdnu přecedíme a dáme do nádoby s kvasnou zátkou. Lipový květ je vhodné kombinovat s květem černého bezu, který má obdobné účinky. Jak sbírat lipový květ Z obou druhů lípy malolisté i velkolisté se sbírají květy spolu s listenem, což je pro laiky úzký podlouhlý list, na kterém kvítky vyrůstají. Sběr provádíme v období plného kvetení, tedy v čase, kdy jsou prostřední kvítky rozvité a okrajové ještě v pupenech. Oba recepty jsou velmi snadné!


Lipový sirup používáme podobně jako lipový květ , můžeme ho podávat i jako. Můžeme je sušit , nakládat do lihu či vína. Jak se v Plzni pečou francouzské koláče Autor článku Simona Procházková.

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií,. Sbírají se kompletní květenství. Musí se sušit ve stínu bez dalšího přísunu tepla. Lipový med pochází z nektaru lipových květů velice často s výrazným podílem lipové medovice. Květ lípy schne poměrně rychle a sesychá se v poměru : takže za pár dní je možno sesypat jej a dosoušet třeba na tácu, plechu nebo podobně.


Dobře usušený květ lípy šustí a praská při zlomu listenu. Naši prapředkové uchovávali sušený lipový květ v plátěném pytlíku. Léčivé účinky nese silice s farnesolem, flavonoidy, glykosid tilirosi slizové látky, fytosteroly, organické kyseliny, substance analogické vitaminu E, třísloviny.


Poté přecedíme,(nejlépe přes plátýnko nebo plenku)uvedeme do varu, přidáme kyselinu citronovou, postupně cukr, hřebíčky a vaříme min. Už samotného rána jste v lepší náladě, protože jste si uvědomili, jak jste směšní. Odpudivé chování je pryč a snažíte s rodinou normálně komunikovat. Nejlepší bude sblížení při zábavných volnočasových činnostech.


Sportování vyžene neduhy z hlavy. Od známého čaje, po již méně známý sirup či olej. Květ se dále používá i do anti stresové koupele.


Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“ Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Výhodou je, že lipový čaj neškodí ani malým dětem, a může jim proto sloužit jako podpůrná kúra i prevence během chřipkových epidemií.

Navíc má uklidňující účinky, zmírňuje nervozitu i bolesti hlavy a podporuje rychlejší usínání. Postup: Sbíráme čerstvě rozkvetlý lipový květ. Okurkovou láhev naplníme do poloviny čerstvě nasbíraným rozkvetlým lipovým květem, dolijeme až k hrdlu čistým lihem a necháme vyluhovat na slunném teplém místě týdny.


Lipový čaj je obecně považován za bezpečný, i když se objevují lidé, kteří mohou být na květ lípy alergičtí. Lipový čaj nepoužívejte, pokud jste těhotná nebo kojíte , nebo pokud máte srdeční onemocnění. Nesmí se sušit na slunci a při teplotě vyšší než stupňů Celsia, aby květ neztratil svoji přirozenou vůni. Květy lípy velkolisté srdčité.


Regeneruje jaterní buňky a napomáhá tak detoxikaci organismu. Sirup a čaj z květů bezu se užívá při nachlazení. Stačí do vylouhovaného roztoku přidat krystalový cukr a špetku kyseliny askorbové a za občasného míchání ponechat dva dny, pak nalét do lahví a zavíčkovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky