čtvrtek 28. prosince 2017

Jak pěstovat rakytník řešetlákový

Jak pěstovat rakytník řešetlákový , aby plodil co nejvíc? Alena Menclová O rakytníku je známo, že jeho plody mají obrovské množství vitaminu C, je velmi přizpůsobivý a snese téměř jakékoliv podmínky. I když sběr bobulí je náročnější, pěstování řešetlákového rakytníku na vlastní zahradě má smysl. Vždy pamatujeme na přítomnost alespoň jednoho opylovače.


Rakytník můžeme pěstovat jako keř, nebo i jako strom.

Vzdálenost při výsadbě dodržujeme kolem metrů, ve svahu metry. Rostliny začínají plodit třetím až čtvrtým rokem. Dřeviny jsou dlouhověké, dožívají se až nebo i 1let.


Dřeviny netrpí nemocemi ani škůdci, pouze občas se na nich vyskytují mšice. Pavla Růžičková Plody rakytníku obsahují obrovské množství vitamínu C. Určitě si jej zasaďte i na svou zahradu, je velmi dekorativní. Musíme však vysadit samčí i samičí rostlinu, abychom se dočkali úrody.


Rozpoznat oba jedince je poměrně složité, především pak v době výsadby, kdy rostliny mají ještě malé pupeny.

Rozložité větve s úzkými, stříbrošedými listy i kůrou se na podzim obalí zářivě oranžovožlutými plody. Pěstuje se však především pro plody tvaru podlouhlých bobulek, přesněji malviček, které jsou pro naše zdraví mimořádně cenné. V tuto dobu je již pozdě na přesazování vzrostlých rostlin. V kořenech se vyskytují symbiotické bakterie v hlízkách. Kořenové hlízky mohou dosahovat velikosti golfového míčku.


Symbiotické bakterie na kořenech vážou vzdušný dusík, který je součástí metabolismu rostliny. Jedná se o dlouhověkou dřevinu, dožívá se let a může se dožít i 1let věku. Není náchylný na nemoci či škůdce, pouze občas se mohou vyskytovat mšice.


Práce na tvorbě tohoto oddílu ještě nejsou zakončeny, přesto zde naleznete dostatek informací. Jeho odrůda Botanika je zajímavá tím, že se dá sklízet oklepáním. Pěstujte si rakytník a budete mít svoje vitam. Každého zahrádkáře potěší, že rakytník řešetlákový je nenáročná rostlina , která snese drsné podmínky Kavkazu a střední Asie. Dařit se mu bude především na slunném místě a vyhovují mu písčité zásadité nebo neutrální půdy.


Dříve byl vysazován jako okrasný keř kolem silnic, ale postupem času se usídlil na našich zahrádkách, kde je s oblibou pěstován pro výrobu šťáv, čajů nebo marmelád. Je dvoudomý – úrodu vám zajistí až vysazení samčí i samičí rostliny. Pokud vlastníte dostatečně velkou zahradu.

Jak je vidno, nejlepší je si tedy rakytník pěstovat na zahradě, pokud vám to místo umožňuje. Začali jsme se 2mi samicemi a jedním samcem a daří se. Funguje také jako živý plot, který má i užitkovou funkci. Důvodem může být jedna z nejčastě. Chcete-li pěstovat více rakytníků, mohou převažovat samičí stromy nad samčími.


Počet samčích a samičích stromů tedy nemusí být v rovnováze. Stromy od sebe většinou rozezná zkušený zahradník. Zda je rakytník samec nebo samice je patrné nejdříve u čtyři roky starého stromu.


Vyhovují mu písčité až kamenité půdy bohaté na vápník. V poslední době se začíná pěstovat i na zahrádkách. A jak rakytník co nejlépe využít v kuchyni? Obsahuje velké množství vitamínu C, díky čemuž funguje jako výborný imunostimulant a také antioxidant. Vyrábíme z nich léčivé sirupy, oleje, marmelády i kompoty.


Dlouhověký rakytník je nenáročný a snadno se pěstuje na zahrádce. Většina odrůd má trnité výhony, ale stále častěji se dají sehnat i odrůdy slabě trnité nebo zcela beztrnné. Nejvyšší obsah zdravých látek se nachází přirozeně v plodech, ale obsahují je též listy, a dokonce i kůra. Letorosty trnité (šlechtěné odrůdy zpravidla téměř beztrnné), hustě kryté stříbřitými šupinovitými a hvězdovitými t.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky