čtvrtek 21. prosince 2017

Andělika kořen

Ihre kostengünstige und umweltfreundliche Weiterbildungsalternative. Denn Frontalunterricht war gestern! Sie bestimmen wann und wo Sie lernen möchten.


Je to statná, až metry vysoká vytrvalá rostlina. Lodyha je na bázi tlustá asijako ruka aje rýhovaná. Přízemní listy jsou více než půl metru dlouhé s.

Je nazývána i andělský kořen a váže se k ní mnoho příběhů. Možná ji znáte také pod názvy svatodušní nebo andělský kořen. V našich podmínkách ve volné přírodě patří mezi ohrožené druhy, najdete ji zejména u lesních potoků a na pasekách v Krkonoších, kde roste ve vyhřátých, vlhkých a humózních půdách. Pro průmyslové zpracování se pěstuje hlavně v Německu, ale původní domovinou anděliky je Islan Skandinávie a Grónsko. Kořen anděliky příznivě ovlivňuje sekreci žaludečních šťáv, podporuje trávení a uvolňuje křeče.


Andělika je účinná při střevních kolikách. Květy jsou složeny z několika okolíků, které se dále skládají z několika dalších okolíků. Kvete od července do srpna.

Používá se jako prostředek při nemocech trávicí trubice, při nechutenství, při nedostatečné sekreci žaludeční, k zvýšenému vylučování žluče aj. Všechny části rostliny mají silně aromatickou vůni a ostrou, nahořklou chuť. Zatímco v Evropě nebyl andělice dáván velký význam, v Číně byla odjakživa považována za bylinu základní. Jako koření se nejčastěji používají zralá semena.


Kořen je řepovitý, tlustý, hnědý, žlutavě mléčný a příjemným kořenným pachem. Složení: lihový extrakt, andělika Tinktura z anděliky Dávkování: minut před jídlem 3x denně kapek do dcl. Kořen obsahuje velké množství účinných látek, jsou to např.


A, 11-angeloylkyunolid F), organické kyseliny a jejich estery (ferulická kyselina, koniferyl ferulát), vitamíny, aminokyseliny, sacharidy (glukóza, fukóza, galaktóza, arabinóza, xylóza…). ANDĚLIKA LÉKAŘSKÁ - Normální trávení - chuť k jídlu, normální trávení a činnost jater, pročištění, přirozená obranyschopnost - odolnost. Užívá při zažívacích potížích, špatném trávení a plynatosti, při tvorbě močových kamenů.


Podporuje nervovou soustavu. Nejpoužívanější je kořen anděliky, výjimečně nať nebo semena. Kořen a plody obsahují hlavně silici, terpeny (kořen 3- , plody 1- ) s hlavní obsahovou složkou felandrenem, pinenem, cymolem.


V zakryté nádobě necháme minut odstát a scedíme. ANDĚLIKA KOŘEN 200g, ARCHANGELICAE OFFICINALIS Vnitřně se užívá při zažívacích potížích (špatné trávení, plynatost), při křečích, při snížené tvorbě moči a tvorbě močových kamenů. Zevně je vhodná při zhmožděninách, při bércových vředech a spáleninách. Už od desátého století je bylinka používána jako zelenina a součást lidové medicíny.


Matečnou rostlinou je andělika lékařská (Archangelica officinalis).

Eshop Bylinářství u Radnice Vám nyní nabízí široký sortiment jednodruhových bylin, bylinných, ovocných, zelených i černých čajů, tinktur, tobolek. Kromě silice obsahují hořčinu angelicin, furokumariny a jiné látky. Latinský název: Angelica archangelica. Je významným antioxidantem. Je to dvouletá bylina rostoucí ve vyšších polohách ve vlhkém prostředí v Evropě a Severní Asii.


Detailní popis produktu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky