čtvrtek 21. prosince 2017

Máta peprná

Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung! Máta peprná málokdy roste volně v přírodě. Především se jí daří na vlhkých nevápnitých půdách v polostínu, ale může se vyskytovat i na sušších a slunných místech. Ze semen obvykle nevyrostou životaschopné rostliny, nejlépe se rozmnožuje dělením trsů, řízky nebo oddenky, většinou na jaře nebo na podzim.


Máta patří mezi nejpoužívanější rostliny a ve velkém množství se pěstuje téměř na celém světě.

Máta má využití v léčitelství, kosmetice i kuchyni. V kuchyni se používá k pečenému a grilovanému masu, do omáček, mariná sladkých pokrmů a salátových zálivek. Nezastupitelná je také v kubánském nápoji Mojito.


Zásluhu na tom má vysoký obsah mentolu. Tato bylina obsahuje dobré množství manganu. Pro své smyslové vlastnosti se používá hlavně v kuchyni (má silně aromatickou vůni a chuť). Je běžným dochucovačem potravin a.

K dnešnímu dni existuje kolem druhů máty , které mají velmi podobné účinky. Velmi účinně proto utišuje svalové bolesti. Její silice povzbuzuje vylučování žluče, zmírňuje nadýmání a uvolňuje křeče zažívacího traktu. This video is unavailable.


Droga se také přidává do různých čajových směsí za účelem úpravy nepříjemné chuti. Lze ji pěstovat v květináčích v polostínu nebo na slunci, důležité je pravidelné zalévání a ochrana před větrem a chladem. Půda pro mátu peprnou by neměla být vápenitá. Velké využití nachází při přípravě nápojů. Máta se dělí na dva základní druhy – máta peprná a máta klasnatá.


Každá z nich má množství odrůd a kultivarů. Tato výrazně kořeněně vonná bylinka patří mezi velmi oblíbené přísady chlazených osvěžujících nápojů, známého alkoholického nápoje Mojito, čajů, žvýkaček, dezertů, zmrzlin, zeleninových i ovocných salátů a dalších pokrmů. Máta je další oblíbená bylinka pěstovaná na zahradách.


V aromaterapii se pojí s výrazem “silice vize”. Zkuste teď takový experiment společně se mnou. Je pochopitelné, že při závažných onemocněních je lékařská pomoc nevyhnutelná a omezit se v takových případech na léčení svépomocí může být.


Kaufe Mata Mata im Preisvergleich bei idealo.

Samotná máta peprná má mnoho kultivarů, například máta peprná pomerančová, citronová, grepová, mandarinková, bergamotová, čokoládová či švýcarská. Máta je stará léčivka známá již za dob egyptských faraonů, což dokazují její objevy v hrobkách faraonů v Karnaku. Mátu můžeme pěstovat za oknem v květináči, nebo zasadit rovnou ven, do volné půdy.


Výsev se provádí od dubna až do srpna, v domácích podmínkách kdykoliv. Příbuznými rostlinami máty peprné jsou máta vodní a máta klasnatá , ze kterých pravděpodobně vznikla křížením. Kdo by neznal pfeffermintové bonbóny hašlerkovitého typu nejen čistící dech od zápachu, ale i pro funkci skomírajících hlasivek po námaze či přistydnutí a zvláště pro zpěváky nebo jiné akustiky až hlukiky, kteří si potřebují řádně pořvat na ochozech stadiónů. A teď si představte, že v rukou držíte mátu. Lehce ji rozemněte v prstech a přivoňte si.


Ať už hledáme chlazený nápoj na večerní párty nebo příjemné osvěžení během dne, mojito je ideální volbou. Tuto letní mátovou vzpruhu si totiž. Nejdřív smícháme vodu s cukrem, uvedeme do varu a až začne směs houstnout, přidáme drobně pokrájené čerstvé lístky máty peprné.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky