pátek 22. prosince 2017

Cesmína pěstování

Cesmína a její pěstování. Pověstné jsou její červené bobule v zimě. Existuje tedy asi šest druhů této jihoamerické rostliny. Jde o rostlinu, které se neřadí mezi náročné na pěstování.


Jediné, co nesmíme zapomenout je zajistit dobré podmínky pro přezimování rostliny. Pokud jí tedy poskytneme dobré podmínky pro přezimování, půjde o rostlinu dlouhodobou. Aby cesmína , myšlena nejrozšířenější cesmína obecná - Ilex aquifolium, měla ozdobné červené plody, musíte opravdu mít samičí i samčí.


Může být nízká i vysoká. Všechny cesmíny rostou pomalu a vyžadují slunce nebo polostín. Pokud máte domek se zahradou v Praze, Brně nebo jiném velkém městě a chystáte se vysadit živý plot, doporučuji právě cesmínu. Právě z listů této rostliny, se známý čaj mathé připravuje. Druhy s neopadavými listy jsou velmi cenné, zejména v zimním období.


Již při prvním pohledu evokuje nejkrásnější svátky roku – Vánoce. Zajímavá je však i dalším využitím – připravují se z ní povzbuzující nápoje a léčivé přípravky. Pravidelným střihem ji lze udržovat na prakticky jakékoli výšce. Uzpůsobíte si ji tedy dle svých představ.


Od května do června tvoří z paždí listů bílé nebo. Další nároky na pěstování už naštěstí nejsou nikterak vysoké. Vyhovují půdy jílovité s příměsí písku a obsahem kyseliny fosforečné a draslíku, s kyselým pH. Tato rostlina je známá pro. Patří do něj vyšší dvouděložné rostliny.


Jde o stálezelené či opadavé keře a stromy, jež rostou na všech kontinentech. Kromě cesmíny paraguayské mezi ně patří cesmína kanárská, modrá, ostrolistá, pernyhova, přeslenitá, vroubkovaná a temná. Nejlépe se jí daří na stinných stanovištích chráněných před silným větrem. V přírodě dorůstá výšky až metrů. Rod cesmína (Ilex) zahrnuje několik set druhů rostlin.


U nás mohou růst a přečkat zimu pouze mrazuvzdorné druhy a kultivary. Vybírat můžeme z druhů s tmavými lesklými listy s ostny, kultivary s panašovanými nebo i okrouhlými listy. Pěstování Tuto jihoamerickou, teplomilnou cesmínu můžeme pěstovat jako pokojovou nebo balkonovou rostlinu. Rychle roste, hodí se do větších prostor, vyžaduje dostatek vláhy. Otázka: Před několika lety jsme si na zahradu vysadili cesmínu.


Je už vysoká přes dva metry, každoročně kvete. Ale jsme zklamaní, že nemá červené plody. Děkujeme za případnou radu, Dvořákovi. Svědčí jim pohostinné či stinné místo, na slunečním úpalu neprospívají.


Nároky mají velmi podobné jako cesmíny. Jedná se o rostlinu, která se pěstuje jako okrasný plot – měla by se tedy pravidelně tvarovat. Je vhodné ji pěstovat na stinných stanovištích chráněných před silným větrem. Plodem jsou kulovité, červené peckovice. Dlouho bylo pěstování maté obestřeno tajemstvím, jelikož žádnému pěstiteli nevzešla žádná semena.


Až časem poté si někdo všiml, že semena cesmíny musejí projít trávicím traktem ptáků, aby se mohl rozmnožit dále. Poté se semeny cesmíny krmili slepice a cílené pěstování cesmíny mohlo začít. Chtěli bychom si letos nasadit na zahrádku cesmínu, ale takovou, která by měla červené kuličky a panašované listy. Je také pravda, že musíme mít 2. Pro pěstování je ideální polostinné stanoviště s nevysýchavou půdou, na zimu je vhodné dolní část rostliny přihrnout nebo zakrýt.


Klíčem k úspěšnému pěstování rostlin bývá znalost jejich původního prostředí. V případě drátovce to jsou skalní útesy a písečné duny u australského pobřeží. Konkrétně oblast Západní Austrálie až po Nový Jižní Wales a Tasmánii.


Betonový květináč je originální, praktický a levný. Vyrobte si ho podle našeho návodu. Malé, velké, vysoké, nízké, originální i úplně obyčejné.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky