úterý 26. prosince 2017

Libavka polehlá

Tento stálezelený zakrslý keřík pochází ze Severní Ameriky. Vytváří plazivé výhonky, roste kobercovitě, využívá se proto jako půdokryvná rostlina. Anna Gratys Pěstování libavky polehlé v našich podmínkách Kořenový systém libavky polehlé je poměrně mělký a má husté vlášení.


V našich zahradách se teprve zabydluje, i když v kultuře ji známe již od 18. Vysazuje se také do nádob k podzimním a zimním dekoracím na balkónech a terasách.

Vejčité tmavě zelené listy na podzim zčervenají. Zvonkovité bílé květy jsou nenápadné, ale do podzimu se z nich vyvinou lesklé načervenalé bobule, které jsou rozemnuté velice aromatické. Není náročná na pěstování, vyžaduje stinné až polostinné místo. Roste často v podrostu jehličnatých lesů, dobře se ji daří na slunečné i polostinném stanovišti. Pro některé kmeny severoamerických indiánů je libavka důležitou užitkovou i léčivou rostlinou.


Pochází ze Severní ameriky, kde roste na chudších, kyselých, lesních půdách v podrostu. Zajímavosti ze světa rostlin.

Katalog rostlin s vyhledáváním jednotlivých druhů. Rezervace, chráněná území a jiné významné botanické lokality. Tento nízký plazivý keřík dorůstá do výšky - cm. V tomto článku vás seznámíme s libavkou.


Nazývaná také Čaj Kanady je původem ze Severní Ameriky, kde roste spontánně. Je to poměrně malá stále zelená bylina, která dorůstá do centimetrů. Má vroubkované kožovité oválné listy a převislé bílé květy.


Tato rostlina je nejenom okrasná, ale také velmi léčivá a málokdo také ví,že aromatický olej získávaný z červených plodů, je používán při výrobě žvýkaček a zubních past. Gaultheria procumbens (Ericaceae) Původ: U. Zevně se používá při léčbě akutních případů revmatismus, ischiasu, bolesti svalů, při úrazech a neuralgiích. V kosmetice se používá v přípravcích proti celulitidě, zubní hygieně a masážní terapii. Severoameričtí indiáni používají listy libavky k přípravě tzv.


Je považována za důležitou léčivku. Listy jsou lesklé, tmavě zelené, v zimě se můžou barvit do purpurova. Plody jsou červené, a protože je nežerou ptáci ani hlodavci, vydrží na rostlině až do jara.

Vysazujeme ji do polostínu a vlhčí, propustné a výživné kyselejší zeminy(pH 5- 6). Pro dosažení kyselé půdní reakce je vhodné přidat neupravenou rašelinu. Mrazuvzdornost do -34°C (zóna 4). Dorůstá výšky zhruba cm.


Roste keříkovitě a tvoří stálezelené, vejčité listy tmavě zelené barvy. Na podzim mají listy bronzově červený nádech. Od června do srpna kvete džbánkovitými květy světle růžové barvy.


Plodem jsou kulovité tobolky sytě červené barvy. Na rostlině vydrží poměrně dlouho. Jsou velmi dekorativní po celou zimu. Poléhavý keřík rozrůstající se v nízké koberce.


Neopadavé hladké tmavozelené listy. Velmi pěkná do podzimních aranžmá, vhodná také do záhonků kde pěstujete vřesy, nebo jen tak na osázení nádob, nebo truhlíků. Nároky: Vyžadují lehkou, kyselou až silně kyselou půdu 5-pH, raději vlhčí.


Libavka přirůstá ročně až 5cm, výška kolem 10.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky