pátek 22. prosince 2017

Pěstování majoránky

Pěstování majoránky Nejlépe se majoránce daří v teplé, dobře vyhnojené zahradní půdě na slunném místě, které je chráněno před větrem. Má ráda přiměřenou zálivku, ne přemokření. Semena majoránky sejeme koncem dubna do truhlíku v pařeništi, přesazujeme zhruba v květnu do trojsponu s mezerami cm.


Dodržujeme vzdálenosti, majoránka se košatí do šířky. Majoránka zahradní je bylina keříčkovitého vzrůstu.

Tato trvalka je pěstována jednak jako koření, které má své nezaměnitelné aroma, jednak pro své. Semínka majoránky se do půdy vysazují koncem dubna a lehce překryjte zeminou. Když povyrostou, je třeba rostliny přesadit, velmi rychle. Semena vyséváme v březnu do poloteplého pařeniště rozhozem a po. Však je to bylinka pocházející ze Středozemí, kde panují zejména slunečné a horké, suché dny.


Bez majoránky si nelze představit správnou bramboračku nebo bramboráky. Pěstujeme ji ze semen v truhlíku nebo na záhoně. Stačí o něm vědět jen několik základních faktů a pak se do pěstování této voňavé bylinky klidně můžete pustit i na vaší zahradě anebo třeba na balkóně.

Pokud si koupíte i nějaký zajímavý truhlík, tak bude majoránka i velmi dobře vypadat. Máta peprná je bylina, která stále více získává na oblibě. Mátu peprnou najdeme v zubních pastách, ústních vodách, mentolových žvýkačkách a také ji známe jako nepostradatelnou součást oblíbeného Mojita. Jak mátu peprnou pěstovat vám poradí následující řádky.


Výhodnější je ale si majoránku zahradní předpěstovat. Poté, co se sadba shromáždí společně s hlínou země, jsou pokryty půdou, zhutněny a napojeny. Nálev z majoránky utišuje bolení hlavy, uklidňuje nervy a působí proti plynatosti.


Vyžaduje slunné stanoviště. Její pěstování však není jen tak. Jak pěstovat majoránku - Semena majoránky. Jelikož pochází z exotického Středomoří, kde se používala již před tisíci lety, je pro ni ideální zvo. Předpěstovávání a pěstování je podobné jako u majoránky.


Má antiseptické účinky – působí ve střevech proti parazitům, upravuje trávení, působí proti nadýmání. Při jednorázové sklizni se nemusíme bát hlubšího seřezání, dobře obroste a tak můžeme sklízet vícekrát. Necháme dní louhovat. Nakonec olej slijeme přes jemné sítko nebo plátno.


Pěstování Mšice a molice většinou stačí spláchnout prudším proudem vody.

Silně napadené bylinky, kterým se včas nedostane péče, raději zlikvidujte, v kuchyni by se už stejně použít nedaly. Pro majoránku vybíráme místo slunné, s prohřátou půdou. Lepší je si majoránku předpěstovat doma v truhlíku. Vlastnoručně vypěstované sazenice musíte před výsadbou dobře otužit.


Nejlépe se jí bude dařit na teplém slunném stanovišti, které bude zároveň chráněno před větrem. Pro pěstování majoránky zvolte teplé stanoviště, chráněné před severním větrem. Záhon občas okopejte a proplejte, na podzim ji můžete klidně přesadit do truhlíku, abyste měli i přes zimu neustále čerstvou majoránku po ruce.


Listy jsou drobné, okrouhlé, šedozelené, plstnaté. Kvete v červenci a srpnu nenápadnými, bílými, někdy narůžovělými, květy. Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky