středa 27. prosince 2017

Rajčata mšice

Mšice sají na spodní straně listů a na vegetačních vrcholech. V první řadě se podívejte na rub listu, kde mšice bývají nejčastěji. Vidět je ale můžeme i na jejich úpatí, případně na stoncích. Nejčastěji se shlukují na vrcholových částech rostlin, kde jsou listy ještě nejšťavnatější. Rajčatový postřik proti mšicím - příprava: Listy rajčat obsahují alkaloidy, které účinně hubí hmyz, mšice nevyjímaje.


Ráno sceďte a postíkejte mšice rozprašovačem.

Je možné přidat trochu mýdla. Mšice, svilušky, třásněnky, všeobecně savý hmyz I rajčata, přestože jsou to velmi aromatické rostliny, bývají napadána mšicemi a sviluškami. Dobře působí domácí postřik zmíněný u padlí.


Mšice vysávají z napadených rostlin šťávu a tím je oslabují. Rostilna pak v konečném stadiu snadno umírá. Prevence proti mšicím Mezi bezvadné prostředky na hubení mšic patří zejména jejich přirození nepřátelé.


Rostlina je pokryta lepkavou medovicí. Napadené části se deformují a žloutnou.

Mšice jsou nejvážnějšími škůdci rajčet hlavně proto, že se dokáží v krátkém čase kalamata-ně přemnožit a způsobit žloutnutí a opadávání listů. Mšice způsobují zpomalení růst napadených rostlin, které pokrývá tlustá vrstva lepivé medovice. Také poškozují rostliny sáním šťáv a mohou přenášet viry. K přemnožení dospělých samiček mšic dochází při vyšších teplotách během března až června.


Mšice chmelová (Phorodon humuli) parazituje na chmelu a při přemnožení dokáže svou činností způsobit neuvěřitelnou spoušť. Společně se mšicí broskvoňovou (Myzus persicae) a mšicí řešetlákovou (Aphis nasturtii) patří k nejznámějším škůdcům brambor, protože přenášejí virovou mozaiku a další choroby. Ninja je určen na mšice i molice, na zeleninu i okrasné rostliny.


Nepostradatelným pomocníkem na zahradě jsou lepové desky, které jsou pokryty nevysychavým lepidlem. Ty vám nejen určí identifikaci škůdce, ale jsou i prevencí a ochranou. Mšice mají různou barvu, většinou to jsou odstíny zelené a černé.


Jak tedy o rajčata v průběhu vegetace pečovat? I rajčata , přestože jsou to velmi aromatické rostliny, bývají napadána mšicemi a sviluškami. Mšice na rajčatech Velmi nepříjemným škůdcem, který napadá nejen rajčata jsou mšice.


Během krátkého časového období se umí rozmnožit a postupně likvidují sazenice rajčat jednu za druhou. Tak jsem dnes koukala, že mám rajčata samou mšici. Poraďte, mám to něčím nastříkat nebo enchat tak? Nutným základem ochrany jsou dvě až tři preventivní aplikace systémovým fungicidem nejlépe v období června, zvláště porosty rajčat pěstované v uzavřených polohách.


Dobrou účinnost vykazují přípravky Acrobat MZ WG, Infinito, Ridomil Gold MZ Pepite nebo Ortiva.

Poznáte ji tak, že napadá pouze listy rostlin. Rajčata napadá také septoriová skvrnitost rajčat. Plody bývají omilostněny. Takže je při tomto onemocnění šance, že sklidíte nějakou část plodů. Kroucení listů rajčat mají ze škůdců na svědomí nejčastěji mšice nebo svilušky.


Ale píšete, že jste nic takového neobjevil. Boj se mšicemi nikdy nekončí. Napadají téměř všechny druhy rostlin venku i doma. Usazují se v koloniích na spodních stranách listů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky