pondělí 3. září 2018

Nehtík lékařský

Dnes sa budeme venovať liečivej bylinke, ktorá sa na nás usmieva z krásnych žiarivých záhonov v záhradkách celé leto. Nehtík , nechtík, nechtík lékařský , nechtový květ, květ nehtekový, květ nechtekový, nepravý šafrán, pampalík, pazourky, prstenčitá květina, ruský. Nechtík lekársky (Calendula officinalis L.) je liečivá rastlina z čeľade astrovité pôvodom z juhu Európy. Pestuje sa ako letnička, používa sa na výsadbu. Popis Z vřetenovitého kořene vyrůstá hranatá, rozvětvující se lodyha až do výšky půl metru.


Nehtík, nechtík, nechtík lékařský, nechtový květ, květ nehtekový, květ nechtekový, nepravý šafrán, pampalík, pazourky, prstenčitá květina, ruský penicilín, sluníčko, slunovín, slunovrat, bradavičné koření, deštná bylina, deštní bylina, dešťová bylina, kalendule, krusíček, květ umrlčí, nebo umrlčí karafiát. Vzhledem k odlišnostem v druzích, které se liší zejména barvou květů či výškou, je vhodné říct, že pěstování je snadné. Měsíček je nenáročnou bylinkou na polohu, nicméně vyžaduje slunečné polohy či polostín pro dobrý růst. Zejména se jedná o saponin, hořčin, kyselinu salicylovou, glykosidy, karotenová květní barviva a nepatrně i silice.


Patří do čeledi hvězdnicovité, latinský název je Calendula officinalis, latinský název čeledi je. Měsíček lékařský obsahuje látky, které se vyznačují výše uvedenými účinky. Sbírají a používají se hlavně květy, ale i listy a stonky. Sběr se provádí za slunečného počasí, protože tehdy jsou jeho léčivé účinky větší.


Květ měsíčku lékařského obsahuje komplex účinných látek. Velmi jemné hydratační tělové mléko. Dětské tělové mléko Linteo Baby. Dobrý den vážení a milí přátelé, ráda bych informovala o některých novinkách na webu. Z květů, natě a vepřového sádla se vyrábí oblíbená mast na křečové žíly, jizvy, rozpraskané ruce a paty, popáleniny, ekzémy a plísně.


Má vřetenovitý kořen a přímou, bohatě větvenou lodyhu. Je střídavě osázena řapíkatými, jemně chlupatými listy. Měsíček zahradní, jinak zvaný měsíček lékařský, lidově nazývaný „nehtík, krusíček, pampalík“, je jednoletá bylina, vyjímečně dvouletá patřicí do čeledi hvězdnicovitých. U nás se pěstuje hlavně na zahradách.


Měsíček je odedávna známý a vysoce oceňovaný ve Francii, u nás se pěstuje hlavně na zahrádkách, někdy i planě roste na rumištích. Viele übersetzte Beispielsätze mit protokoll – Deutsch-Ungarisch Wörterbuch und Suchmaschine für Millionen von Deutsch-Übersetzungen. DalC 3( ~V , nehtek al. hnátec ~Jš , nehet ~L , článek ~Z ) en nal 2. Evropě, a to jak v lidové, tak v klasické medicíně. Matečnou rostlinou je měsíček lékařský (Calendula officinalis). Proto se trochu vracím k slunným dnům loňského léta a podzimu, abych vám nabídl krásně kvetoucí rostlinku, ne příliš vysokou, spíše nízkou, s drobnými, leč překrásnými květy.


Temnoplodec černoplodý Třezalka tečkovaná Vlaštovičník větší Bylináři Dioscorides Maria Treben Páter František Ferda Desatero podle pátera Ferdy Petr Ondřej Matthioli Abatyše Hildegarda z Bingenu. Další nabídku účinnýcha volně prodejných přípravků na plíseň nehtů můžete vidět tady: co na plíseň nehtů. Fotografie, kde jsou nemocné nehty.


Koupel obsahuje blahodárný nehtík lékařský , který pokožku regeneruje a uklidňuje. Koupel je vhodná na celé tělíčko, na vlásky a poslouží současně i jako veselá pěna do koupele. Proto si miminka i maminky dokonale užijí každé společné v. Pomáhá játrům, žlučníku, okvětními lístky můžete i ozdobit salát.


Das Hotel liegt in Seixal, nur min. V dobách našich babiček byste jen opravdu stěží hledali zahrádku na vesnicích, kde by „Sluníčko“ nesvítilo svými oslnivě zářivými žlutými a oranžovými květy. Já vím, že je konec prosince a louky a pastviny i meze a řídké lesy jsou mnohde zasypány sněhem a mrzne.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky