čtvrtek 6. září 2018

Květopas jahodníkový

Přezimují brouci na nejrůznějších místech. Na jahodnících začínají úživný žír obvykle ve druhé polovině dubna až počátkem května v době, kdy. Příznaky: škodí lokálně.


Může zničit až úrody. Nakousnuté stopky květních poupat. Poupata vadnou, zasychají a opadávají.

Příčinou není špatná výživa ani chladné počasí, ale škůdce květopas jahodníkový (Anthonomus rubi), brouk z čeledi nosatců, který nakusuje stopky květních poupat. Ta potom vadnou, zasychají a opadávají. Květopas škodí lokálně, ale může zničit až úrody.


Decis AL, ovoce a zelenina Insekticidní přípravek v ředěné formě v rozprašovači vhodný k přímému použití na mšice, molice, ploštice, vrtule, mery. Při silném napadení bývá zničeno i až květních poupat. Přednostně bývají napadána nejdříve rašící poupata, z nichž vyrůstají největší plody. Nosatci jsou 2-mm dlouzí, tmaví až černí. Larvy jsou bílé, beznohé, zavalité, mírně prohnuté, s hnědou hlavou.


Nakusují totiž stopky květních poupat , které pod vlivem gravitace padají k zemi podobně jako pokácený strom.

Jak na ošetření jahodníku proti květopasu jahodníkovému, při přemnožení může napáchat velké škody. Roztočík jahodníkový a květopas jahodníkový jako nejznámější škůdci jahod 22. Rubrika: Ochrana zahradních rostlin a stromů - Autor: Radek Štěpán - Komentáře: Jen velmi těžko bychom hledali někoho, kdo nemá rád jahody. Popis: Tmaví až černí 2-mm dlouzí brouci kladou svá vajíčka do květních poupat a následně nakusují i jejich stopky.


Během května kladou přezimující samičky jednotlivě 50–1vajíček do hlubokých jamek vyhlodaných v poupatech. Přípravek je klasifikovaný jako zdraví škodlivý a nebezpečný pro životní prostředí. Napadené plody hnědnou, měknou a hnijí. Choroby maliny nepostihují tak často, jako je okusuje květopas jahodníkov ý. Tento druh nosatce dokáže úspěšně zlikvidovat až úrody!


Brouka usmrtíme stejně jako malinovníka přípravkem Agrion Delta. Jeho význam je lokální, ale vyskytuje se po celé Evropě. Kromě jahodníků napadá maliník, ostružiník i jiné druhy růžokvětých rostlin.


Tento drobný nosatcovitý brouk škodí na listech, květech a květních poupatech a požírá je. Postrik musi byt proveden pred kvetenim nebo na zacatku kveteni, kdyz rozkvete cca kvetu (pak uz je pozde). Buď se můžeme smířit s menší úrodou nebo se pokusit s tím něco udělat. O úrodu nádherných šťavnatých jahod vás může připravit nepříjemný škůdce jménem květopas jahodníkový.


Jeho specialitou je to, že naklade vajíčka. Z poupat poškozených květopasem se zpravidla již nikdy nevyvinou plody nebo ve vzácných případech jen zcela deformované a drobné. Larvy i dospělci poškozují sáním listy i květenství.

Mezi nejobávanější patří květopas jahodníkový. Jedná se o brouka, který překusuje stopky, a jeho larvy vyžírají zase poupata. Nemilým škůdcem je také roztočík jahodníkový. Je to pavouček sající uvnitř srdéčka. Rostliny pak plodí špatně nebo vůbec.


Proti těmto škůdcům existuje několik přípravků, která se dají využít, jak během sezóny, tak ošetření jahod po sklizni. Postřiky můžete zničit i kořenovou chorobu neboli fytoftoru a hnilobu plodů. Aplikujeme zálivkou nebo postřikem na dobře provlhčenou půdu.


Po postřiku azadirachtin vyvolává u mšic přerušení žíru. Chemicky postřikem , který m. Takto vypadá květopas jahodníkový. Postřik proti květopasu jahodníkovému se provádí v polovině dubna, a to před květem. V tomto období můžete aplikovat i některý postřik proti živočišným škůdcům. Název anglicky Strawberry Blossom Weevil (Anthonomus rubi) - guideline for prediction, indication and evidence.


Jahodník napadají mnohé choroby a škůdci, z nejobávanějších je to květopas jahodníkový. Brouk překusuje stopky, larvy vyžírají poupata. Velmi nemilým škůdcem je roztočík jahodníkový, pavouček sající uvnitř srdéčka – zakrslé rostliny plodí špatně či vůbec.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky