čtvrtek 6. září 2018

Jahody měsíční

Měsíční jahody jsou plody, které jsou o něco větší, než lesní jahody. Mají sladkou chuť a výrazné aroma. Pěstují se většinou tam, kde na ně není příliš mnoho místa – jsou například oblíbenou balkónovou plodinou.


Semínka vyséváme na povrch zeminy, jen mírně zapravíme neboť světlo urychluje klíčení. V další části videa vidíme jak jahůdky rostou a přibližně za dní od.

Navíc plodí po celé léto a snadno je vypěstujete ze semen. Na zahradě se dají pěstovat jako celé podrosty, pokud ale nemáte dostatek místa nebo zahradu, na balkoně nebo terase se také dočkáte úrody. Jahůdky jsou lahodné, chutí i vůní podobné lesním.


Můžete je pěstovat na záhoně, v truhlíku i květináči. V březnu je nevyšší čas je vysít. Ze semen se pěstují takzvané měsíční jahody.


Fragaria vesca Rujana, alpinské jahody , vždykvetoucí, alpské jahody.

V létě si můžete kytičku maličkých jahůdek s neodolatelnou vůní i chutí přinést z lesa, ale pokud si je vysadíte do truhlíku nebo většího. Co jsou to měsíční jahody? Jde o drobné plody, které se nápadně podobají jahodám lesním. Pěstování měsíčních jahod není náročné.


Návod na pěstování měsíčních jahod naleznete zde. Vyzkoušejte měsíční jahody. Nepotřebují příliš místa, a přitom vás svými plody budou pravidelně zásobovat po celou sezonu. Zleva: lesní jahody, měsíční jahody Rujana, klasická jahoda (odrůda Kama) Právě kvůli tomu, že absolutně neodnožují (pokud nejde o nějakou mutaci) a jsou takové poslušné a snadné na pěstování, se používají například na obruby zeleninových záhonů, lemy teras a chodníků.


Sběr: Sbíráme červené drobné jahody , již prvním rokem a po celou sezónu od června do prvních mrazíků. Ten u nás roste planě na osluněných stanovištích. I když poskytují drobné plody, vynikají výbornou chutí a výrazným aroma lesních jahod. Zahradní jahody , jahody stáleplodící čili remontantní a měsíční a „lesní“ jahody. Plody obsajují vitamín C a. Jde o velmi dekorativní ovoce (a rostliny).


Hnojení měsíčních jahod Přihnojovat musíme velmi opatrně, aby se hnojivo nedostalo na rostlinu, protože by mohlo dojít k popálení listů.

Vysadit je můžete například jako nízký lem chodníků nebo záhonů (včetně zeleninových). Snadno je tak můžeme mít po ruce na balkoně či terase. Jahody jsou oblíbené proto, že je to první ovoce, které zahrádka dává - a to jak po založení zahrádky, tak první ovoce po zimě.


Jahody mají vynikající chuť, vysoký obsah vitamínů a minerálních prvů. Můžete si vybrat z tradičních odrůd jednouplodících, stáleplodících, ranných a poloranných. V nabídce máme i jahody převislé či měsíční.


Zvláštností je pokojový jahodový stromek a ostružinojahoda s nevídanými plody. Pro bohaté plodenství potřebují všechny druhy jahodníků půdu. Jahoda je vděčná rostlina, která, pokud je zdravá, je neskutečně vitální a dobře rodí. Má samozřejmě ráda slunce. Od počátku zralosti prvních plodů kvetou a plodí po celou sezonu až do zámrazu.


Výnosy jsou ovšem zanedbatelné, jsou to jahůdky spíš do truhlíků a nádob pro potěchu a mlsání dětí. Protože se blíží první mrazíky, tak je dáme do sklepa a uvidíme, jak přežijí první zimu. Nemáme bohužel možnost je zasadit do záhonu jak tu bylo vícekrát doporučeno, snad to nebude vadit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky