úterý 4. září 2018

Americké brusinky

Oxycoccus quadripetalus Gilib. Eurasii a je někdy součástí tekutých přípravků. Vyžadují Kyselé rašeliništní půdy a ste.


Pravé americké brusinky , crenberries jsou pěstované v Severní Americe- v USA a Kanadě. Na našem území jsou velice vzácné a tím jsou chráněné. U nás se setkáme s brusinkami nepravými klikva velkolepá a bahenní.

Na trhu nalezneme brusinky v čerstvém stavu od října do ledna, sušené pak po celý rok. Dejte vařit vodu do kastrůlku, a jakmile vře, vsypte brusinky , cukr a vařte, dokud brusinky nezačnou praskat a želírovat. Srovnejte ceny produktů internetových obchodů.


Nově přehlednější a rychlejší. BRUSINKY KANADSKÉ keříčkové a AMERICKÉ velkoplodé. Plody jsou velice zdraví prospěšné. Pěstují se v kyselé půdě (rašelina) na sušším slunném. Ti ostatní mohou specifickou chuť brusinek využít především při tvorbě marmelá kompotů, sirupů a dalších pochutin.


Brusinky Kanadská neboli severoamerická brusinka, označovaná také jako klikva velkoplodá, obsahuje ve svých plodech velké množství speciálních látek (proantokyanidinů - PAC), dále minerální látky a vitaminy.

Ty druhé lze kulinářsky využít také v létě, dokonce i při oblíbeném grilování. Na rozdíl od nich jsou Cranberries podstatně větší a plody obsahují velké množství pevné světlé dužiny. Americké brusinky se hodí i pro letní grilování Čerstvé jsou na trhu od října do ledna, sušené po celý rok. Mají intenzivní ovocnou chuť s příjemně nakyslým nádechem. Keřík dorůstá do výšky deseti až dvaceti centimetrů a má dlouhé přízemní větvičky.


Vejčité plody amerických brusinek se velikostí blíží olivám, mají výraznou červenou barvu a obsahují velké množství pevné světlé dužiny. V nabídce jsou čerstvé, hluboko zmražené, jako šťáva, omáčky nebo želé a jako přísada v pekárenských a mlékárenských výrobcích, sladkostech a chuťovkách. Produkt je dlouhodobě nedostupný Produkt jsme pro vás u dodavatele již objednali, bohužel momentálně neznáme termín jeho doručení na náš sklad.


Pěstování je prakticky stejné jako v úvodu jmenovaných odrůd kulturních brusinek. Brusinky jsou lesní plody, které jsou nejen velmi chutné, ale také zdravé. Pomáhají při zánětu močových cest, obsahují mnoho. Kdo pije denně brusinkovou šťávu nebo jí plody, může riziko tohoto onemocnění snížit až o. Rostou v severoamerické přírodě a dosahují rozměrů olivy.


U nás se pěstují v lehké kyselé půdě, například na vřesovišti. Podívejte se na rady k vaření a pečení a přidejte do diskuze své zkušenosti. Tyto keříky kvetou bílými květy od června do září. Na plody si však musíme počkat až roky od zasetí.


Obecné pojmenování brusinka označuje tuzemskou brusnici brusinku i tzv. Populárnější, chutnější i dostupnější jsou brusinky dovozové.

Lidé si často pletou americkou brusinku Cranberry jak s evropskými lesními brusinkami, tak s klikvou. Všechny tři rostliny sice patří k brusnicovitým, ale v jednotlivých znacích se od sebe zřetelně liší. Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.


V kombinaci se zvěřinou, drůbeží, sýry, dezerty, v kompotech, zmrzlinách a koktejlech se výtečně uplatní americké či kanadské brusinky , které si stále.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky