úterý 26. června 2018

Rez hrušňová

Jedná se o dvoubytnou (heteroecická) rez. Choroba má v cyklu hostitele a mezihostitele. Hostitelem je jalovec, v podmínkách ČR často jalovec chvojka Juniperus sabina, jalovec čínský Juniperus chinensis ale parazitovány mohou být i další druhy jalovců. Mezi nejvýznamnější choroby hrušní patří rez hrušňová.


Objevuje se ale i na jalovci.

Pro svůj vývoj potřebuje tedy tato choroba obě rostliny. Existují rozdíly v náchylnosti jednotlivých odrůd hrušní. Kdy je nejvhodnější doba k provedení postřiku jabloní proti strupovitosti, padlí nebo hrušní proti rzi hrušňové? Tuto odpověď a další důležité informace k oš.


Nejlépe je tedy vysazovat hrušně min. U hrušní se příznaky projevují od června nejprve v podobě žlutooranžových oválných skvrn na čepelích listů, velikosti – cm. Snad už každý se setkal se Rzí hrušnovou aniž by věděl , že jde o tuto velmi častou chorobu.

Jejími hostiteli jsou jalovec čínský a jalovec klášterský. Rez hrušková - největší protivník v pěstování hrušní. Doporučuji nepěstovat tyto stromy ve vzdálenosti cca 200m. Já používám před květem a po odkvětu postřik přípravkem DELAN 7SC a nebo TOPAS C WP.


This feature is not available right now. K významným infekcím dochází, pokud je v době kvetení a krátce po odkvětu hrušně (druhá polovina dubna, květen) deštivé a relativně teplejší počasí. V zimním období, kdy jsou listy pryč, parazituje na jalovcích, kde tvoří ošklivé rezavé chuchvalce, při velkém napadení rzí je lepší jalovec odstranit.


Napadá zejména méně vyšlechtěné odrůdy, ty nejobyčejnější druhy. Rád bych podtrhl, že rez hrušňová nenapadá cypřišky, túje ani jiné jehličnany! Mnohdy zahradníci ve strachu, aby se jim choroba nešířila po pozemku, zbytečně vykácejí i dřeviny, kterých se choroba nemůže dotknout,“ dodává Ivan Dvořák.


Ještě před několika lety byla rez hrušňová považována za bezvýznamnou chorobu, ale v posledních letech je označována jako velmi škodlivá. Na rizikových lokalitách, kde se nacházejí oba hostitelské druhy v bezprostřední blízkosti, může být až skvrn na jednom listu a postiženo může být až listové plochy. Rzivost hrušně, nepříjemná houbová choroba, kazí radost z úrody zahrádkářům, ale má i nepříznivé dopady na hospodářské výsledky sadařů a. Na listech hrušní se vytváření kulaté, nebo oválné skvrnx, které mají často oranžové zbarvení a červené okraje.


Houba, která se stále stěhuje.

Chřadnoucí hrušně, jejichž listy jsou posety oranžovými skvrnami. Tak se projevuje rez , dříve vzácné, dnes stále častější onemocnění těchto. V posledních letech byl u nás zaznamenán velký nárůst rozšíření, což způsobuje velká obliba jehličnatých stromů. Je to dvoubytná rez , což znamená. Výskyt rzi hrušňové zaznamenal v posledních letech značné rozšíření.


Patogen byl sice původně. Přezimuje na různých druzích jalovců, které. Mohl by mi někdo poradit co s tím. S pozdravem Ing Štěpán Rajdus Jde o rez hrušňovou.


Jalovec je druhým hostitelem rzi hrušňové. Podhoubí prorůstá větve a větévky stromů a za příznivých podmínek tvoří zimní výtrusy – teleutospory. Procházíte nabídky bytů, a stále nejste spokojení? Podívejte se na tipy, které vám ulehčí rozhodování.


Jak najít to správné bydlení v centru Prahy. HOSTITELSKÉ DŘEVINY: dvoubytná (heteroecická) rez , hostitelem je Juniperus sabina, J. Gymnosporangium sabinae (Dicks.) G.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky