pondělí 25. června 2018

Postřik mandelinka bramborová

Je vyrobený z výtažku z plodů a listů tropického stromu Azadiracha indica. Imperialistický brouk, jak bývala za minulého režimu mandelinka bramborová označována, je schopen dokonale zkazit veškeré příjemné pocity, které můžeme. V České republice se můžete setkat s více jak dostupnými pesticidy na mandelinky. Zanechává na nich hotovou spoušť.


Předpokládá se, že se do oblastí Evropy a následně celého světa rozšířila prostřednictvím brambor, na kterých parazituje.

Kombinovaný fungicid se systémovým a kontaktním účinkem na plíseň na listech rostlin. Působí na plíseň bramborovou, plíseň na. Pokud nedojde k jejich regulaci, jsou schopny způsobit až holožír. Larvy postupně požírají listovou plochu.


Ale pomůže zrcátko na tyčce. Mandelinka klade oranžová vajíčka zespoda listů takže nejsou vidět. Pokud nemáte brambory na hektaru stačí políčko několikrát obejít a zlikvidovat především vajíčka.

Ta jsou na jednom místě. Pokud má neošetřované políčko vedle soused nepomůže asi nic jen postřik. Jak si poradit s mandelinkou na bramborách? Kdy je důležité provést postřik a jakým přípravkem? Jsou možné i přírodní přípravky, šetrné k přírodě?


This feature is not available right now. Poškození listů může snížit sílu rostliny a výnosnost brambor. Dospělá mandelinka bramborová.


Velký škůdce brambor - americký brouk- CCPublic Domain - zdenet. Postřik z kopřiv mandelince nesvědčí. Jiný postup využívá kopřiv, které se dají do kýble a zalijí vodou. Zhruba za pět dnů se tato vo. Tento americký brouk brambor dokáže, při přemnožení doslova zlikvidovat svým žírem všechny listy natě brambor.


Brouci i larvy nejprve vykusují do listů otvory, později listy okusují od okrajů. Colorado v USA, kde se živila planými rostlinami z čeledi lilkovitých.

Tento na pohled pěkný brouk je však závažným škůdcem lilkovitých rostlin, z nichž brambory jsou právě tou plodinou, kde dokáže způsobit největší škody. Tvar těla je zavalitý s vypouklými krovkami, které jsou podélně černé a žlutě proužkované. Jedná se o hlavního a také nejznámějšího škůdce brambor. Obecně platí, že mandelinka je jeden z vůbec nejodolnějších škůdců , který se u nás vyskytuje. Vysoce klenuté krovky jsou žlutého zbarvení se zobrazením deseti černých podélných čar.


Hlava, hruď a také nohy jsou oranžovo-žluté barvy s černými skvrnami. Tykadla jsou naopak celá černá. Zkuste proto kolem záhonu s brambory vysadit tuto plodinu a měli byste mít od škůdce pokoj. Navíc mít vlastní křen také není k zahození.


Z účinných postřiků registrovaných proti mandelince je vhodné použít například Calypso 4SC, Karate Zeon G, Mospilan SP nebo Nurelle D. Nejen larvy, ale také dospělí brouci se živí okusováním bramborové nati. Z vajíček se později vylíhnou velmi žravé larvy, které poškozují celé nadzemní části rostlin jejich ožíráním. Později se kuklí v půdě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky