pondělí 25. června 2018

Kdy se sklizi cesnek

Kdy a jak sklízet česnek. Dobře sklizený a usušený česnek se nám odvděčí dlouhou trvanlivostí. Zároveň se však doporučuje květní stvoly z česneku co nejdříve odstraňovat (tzv. hlávkování), aby nedocházelo ke snižování výnosů. Bohatě stačí, když na pozemku ponecháte několik kontrolních stvolů. Ostatní květenství co nejdříve odstraňte (vyštípněte).


Ty se vysejí ještě během léta do půdy a do podzimu z nich budou malé rostlinky česneku. Možné je vysadit až pacibulek na m2. Příští rok se vytvoří nedělené kulaté cibule, ty jsou zatím nepoživatelné, ale dají se vyjednotit a znovu vysadit – nejlépe na podzim. Teprve druhým rokem z nich vyrostou všem dobře známé palice složené z jednotlivých stroužků. Sklizeň česneku Markéta Hubáčková Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou.


Zejména v jarním období, kdy se stromy pomalu, ale jistě chystají k rozpuku, je třeba vybrat ten správný postřik a jednotlivé stromy jím ošetřit. Problém je v tom, jaký postřik ovocných stromů ovšem zvolit! Podle starého pravidla se česnek sklízel vždy po Sv.


Jde o pravidlo z dob První republiky. Klidně ho můžete nechat i po Jakubovi i když to je podle starých sedláků den kdy se sklízí, ale jak bude deštivo začne zahnívat a opravdu se zatahuje do. Sázela jsem ho letos na jaře. Sklizeň česneku jsem letos trochu zaspal a tak jsem rozhodně nepatřil mezi ty, kteří by ho měli sklizený mezi prvními (naštěstí asi zaspali i zloději). Riesenauswahl an Markenqualität.


Folge Deiner Leidenschaft bei eBay! Schau Dir Angebote von ‪Kdy‬ auf eBay an. Die liebsten Fashion-Marken kaufen. Das ist bei eBay angesagt und neu. Von Generator bis Wäsche.


Alles finden, was Sie brauchen. Kdysi se o česneku řikalo, že se sklizi až se začne pokladat. U dnešnich odrud by mělo byt orientačnim signalem začatek zasychani.


Během vegetačního období, kdy z česneku začínají rašit rostlinky, by se měl rozrušovat půdní škraloup, ale pouze po povrchu. Správnou dobu sklizně česneku poznáme, když se u česneku paličáku … Správná sklizeň česneku – kdy sklízet paličák? Pokud jste si na zahrádce zasadili vlastní, je právě teď čas sklízet. Když česnek žloutne Žluté listy u česneku jsou běžný. Co se týče ozimých druhů, sázíme je až na konci listopadu v době, kdy teplota několik dní nepřesáhla 9°C.


Tím sazenice ochráníme před houbovou chorobou, které bychom se jinak velmi špatně zbavovali. Dávno se už upustilo od přesných datumů, kdy přesně s pěstováním česneku začít. Původně se začínalo na svátek Václava, ale obecně je třeba aby se začalo sázet, když je půda dostatečně studená okolo °C. Není dobré sklizeň česneku příliš odkládat, protože ten se později začíná rozpadat a takový česnek je téměř neprodejný.


Když na záhoně lehne tak s poloviny, vyhrňte si rukávy. Vyzbrojte se vidlemi a opatrně cibule vyrýpněte. Nechte je rozložené po záhoně, aby proschly a zabarvila se slupka. Pak udělejte probírku a poškozené cibule si vezměte k okamžité spotřebě. Sklízí se tedy dříve, už v červnu, kdy není tolik mokro, má vyšší výnosy a během léta se lépe suší,“ popisuje Vít Brodský, mladý pěstitel česneku.


Ukážeme, jak jsme letos sklízeli český česnek odrůdy Unikát a Vekan. V Česku a celém mírném pásu žně probíhají v.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky