pátek 22. června 2018

Květopas jahodníkový postřik

Příčinou není špatná výživa ani chladné počasí, ale škůdce květopas jahodníkový (Anthonomus rubi), brouk z čeledi nosatců, který nakusuje stopky květních poupat. Ta potom vadnou, zasychají a opadávají. Květopas škodí lokálně, ale může zničit až úrody. Nosatci jsou 2-mm dlouzí, tmaví až černí.


V případě nálezu je třeba ihned zakročit a provést postřik.

Insecta) řád: brouci (Coleoptera) čele. ROZTOČÍK JAHODNÍKOVÝ Účinný je postřik 108. Elvira, Karmen, Rosie), postřik před květem a po skliz- ni povolenými fungicidními přípravky. V březnu a začátkem dubna je čas na postřik proti chorobám a škůdcům. Bohužel je skutečností, že.


Trápí-li vás květopas , stříkejte ve stadiu zelených poupat. Byl-li naproti tomu postřik předčasný, kdy brouci.

Z poupat poškozených květopasem se zpravidla již nikdy nevyvinou plody nebo ve vzácných případech jen zcela deformované a drobné. C, konec dubna, květen požer listů a pylu vzduch C, květen, klade vajíčka způsobuje viditelné poškození ano, ale bezvýznamné květen, začátek června (pozdní odrůdy) květopas jahodníkový červenec červenec, srpen (stáleplodící) třásněnky konec května, 2. Napadené plody hnědnou, měknou a hnijí. Vajíčka klade po jednom do květních poupat jahodníků a nakusuje jejich květní stopky. Hlavní doba kladení vajíček se shoduje s dobou plného květu jabloní a trvá po celou dobu, kdy má brouk k dispozici nerozkvetlá poupata jahodníku.


Bejlomorka maliníková Bejlomorku maliníkovou poznáte snadno podle nápadných nádorů na prutech maliníku. Takto vypadá květopas jahodníkový. V tomto období můžete aplikovat i některý postřik proti živočišným škůdcům. Postřik proti květopasu jahodníkovému se provádí v polovině dubna, a to před květem. Může zničit až úrody.


Nakousnuté stopky květních poupat. Květy se neotevřou a zasychají. Poupata vadnou, zasychají a opadávají. Při silném napadení bývá zničeno i až květních poupat.


Larvy se uvnitř zakuklí.

Přednostně bývají napadána nejdříve rašící poupata, z nichž vyrůstají největší plody. Zdravý jahodníkový porost je schopen dát zhruba až kilogramy jahod. OCHRANA ZAHRADY, CHEMIE, POSTŘIKY A POMOCNÉ PŘÍPRAVKY. Jeho význam je lokální, ale vyskytuje se po celé. Uváděl se pod názvem květopas ostružiníkový.


Během května kladou přezimující samičky jednotlivě 50–1vajíček do hlubokých jamek vyhlodaných v poupatech. Buď se můžeme smířit s menší úrodou nebo se pokusit s tím něco udělat. V žádné zahradě bychom však neměli používat chemické prostředky a to nejen kvůli kontaminaci půdy, ale také kvůli svému zdraví. Postřik ukončete při dokonalém ovlhčení, nejpozději při počínajícím skanutí kapek aplikační kapaliny z povrchu rostlin. Neošetřujte při přímém slunečním svitu, za vysokých teplot, při dešti a za květu.


Další práce lze provádět až po důkladném oschnutí ošetřených rostlin. Decis Protech ovoce a zelenina je insekticidní přípravek k hubení živočišných škůdců jako jsou mandelinky, mšice, vrtule, květopas , obaleč, dřepčík a další savý a žravý hmyz. Ochrání brambory, ovocné dřeviny, révu vinnou, luskoviny, brukvovitou zeleninu či jahodník.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky