čtvrtek 21. června 2018

Řez kanadských borůvek

Ptejte se odborníků a uživatelů na zkušenosti a rady související se zahradou a pěstováním nejen rostlin. Optimální termín řezu je časné jaro. První dva roky po výsadbě ponechte na rostlině jen silné vzpřímeně rostoucí výhonky, ostatní odřízněte u země.


Velikost kanadských borůvek velice kolísá. Roli v tom hraje odrůda, ale i pravidelná vydatná zálivka a hnojení, stáří a zdraví větví i celého keře. Tak jako jiné ovoce se kanadské borůvky mohou také přeplodit, pak vidíme mnoho květů i nasazených plodů, které ovšem i při naší nejlepší péči nedorostou, protože je počet listů prostě nedokáže uživit.

Odrůdy kanadských borůvek. Mezi odrůdy borůvky s nadměrnou násadou plodů patří hlavně ‚Bluecrop‘, ‚BlueRay‘, ‚Berkeley‘, ‚Goldtraube‘ a ‚Patriot‘, kterým musíte téměř každý rok odstranit i část rodivého dřeva, čili části výhonků s květními pupeny. Chcete si užít všechno, co vám iPrima nabízí, opravdu naplno? O pěstování kanadských borůvek někdo říká, že je velmi snadné.


Je ale i mnoho těch, kteří tvrdí opak. Pravda stojí někde uprostřed. Samotné pěstování borůvek složité není, ale příprava na výsadbu je poměrně pracná a náročná. V případě kanadských borůvek však hlavní břemeno úspěchu či zklamání stojí na pečlivé přípravě a precizní výsadbě.


My vám poradíme, jak na pěstování kanadských borůvek , které jsou v poslední době velmi oblíbené a velice vyhledávané.

Vysaďte několik keřů Hned první informace, která je spojena s pěstováním kanadských borůvek , se týká toho, že je vhodné vysadit vždy několik keřů. Srozumitelný návod pro řez a rozmnožování. Kanadských borůvek - ZAHRADA. Stříhání kanadských borůvek - ZAHRADA. Třetím rokem odstraníme ze středu keře slabé výhonky, čímž zamezíme, aby se keř zahušťoval.


Udržovaný keř by měl mít až silných, rovných větví s dostatečným množstvím malých přírůstků. Zlepšujete tím kondici rostliny. Během prvních dvou let borůvky neřežeme.


Třetím rokem jen ze středu rostlin odstraníme slabé výhonky, aby měly ty silné dostatek prostoru a keř nám příliš nehoustnul. Ukázka na několika různých odrůdách borůvek jak se provádí střih. Dobrý večer, dle odpovědi je znát, že máte s pěstováním borůvek zkušenosti.


Ale to mají i ostatní pěstitelé, co jsem kde na int. Otázka: Na zahradě pěstujeme let zahradní borůvky, ale málo rostou a plodí. Je potřeba je prořezávat? Pokud ano, poraďte, kdy je takový zásah nejvhodnější a jak moc je ostříhat. Nejdůležitějším faktorem při pěstování a množení borůvek je pH půdy.


Při této hodnotě rostliny pěkně rostou a dosahují pravidelné sklizně. Borůvkám nejvíce vyhovuje pH 2–2.

Pro množení kanadských borůvek je ideální lehká půda s vysokým podílem organické hmoty, která přirozeně vytváří kyselé prostředí. Pěstování kanadských borůvek není nijak náročné, přesto je jim potřeba věnovat určitou péči. Vhodnou půdou na pěstování je borůvkový substrát, vrchovištní rašelina s přidáním borůvkového hnojiva nebo hrabanka. Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.


Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Největší a nejsladší bobule kulturních neboli kanadských borůvek nesou jednoleté (loňské) výhony. Proto ustřihněte všechny rozvětvené.


Kalendář pro vinaře - únor. Mnoho dalších obrázků znázorňujících řez vinné révy je zde: řez vinné révy obrázky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky