čtvrtek 28. června 2018

Hniloba meruněk

Choroba přezimuje v napadených plodech a větévkách. Slupka i dužnina plodů všech druhů peckovin (meruňky, broskve, slívy, třešně, višně) měkne a hnědne. Na hnědých pletivech se vytvářejí špinavě bílé polštářky, které jsou tvořeny fruktifikačními orgány houby. Tyto polštářky jsou většinou uspořádány v kruzích.


U meruněk je to nejčastější příčina úhynu stromů v Čechách. Jak se monilióza projevuje? Tato hniloba se projevuje zejména na plodech a letorostech. Na napadených místech pak za vlhkého počasí spory hub vytvářejí světlé polštářky, které jsou umístěny v typických v soustředných kruzích. Dobrý den, prosím o radu.


Letos se nám na stomech meruněk objevila hniloba plodů Odnesla to celá úroda. Přikládám fotky s prozbou, jaký postřik. Autor: Archiv ireceptar. Stejné druhy hub jako v případě moniliové hniloby mohou způsobovat na broskvoních a meruňkách i moniliovou spálu.


Ta se projevuje odumíráním konců letorostů, hněd. K infekci dochází tehdy, pokud v období kvetení stromů přetrvává deštivé a chladné počasí. Prevence a léčba Významnou součástí ochrany jsou všechna preventivní opatření – zejména důsledně odstraňujeme a likvidujeme napadené části rostlin (větévky a mumifikované plody) i na okolních peckovinách (třešně, švestky), kde se na jaře tvoří konidie (infekční spóry), které jsou nejdůležitějším zdrojem infekcí. Moniliniová spála a moniliniová hniloba plodů patří k nejvážnějším.


A pokud to tam necháte, tak právě vzniká ta moniliová spála na jaře při květu těch. Věnovali jsme se ošetřování meruněk a broskvoní. Praskliny a hniloba Odpovědět Mám meruňky,vzdálené od sebe asi m. Jedna je Velkopopovická a druhá Maďarská.


Tato choroba napadá především meruňky a višně, včetně okrasných višní (silně náchylná je např. višeň plstnatá). V menším rozsahu napadá i třešně. Proti monilioze, čili spále (úžehu) meruněk můžete např. Ošetření proveďte na začátku a na konci kvetení. Hnědnutí listů meruňky Napadení se na listech začíná projevovat v průběhu června tvorbou žlutozelených neohraničených skvrn.


Monilióza, neboli též moniliová hniloba jádrovin je choroba ovocných stromů, která se projevuje především napadením plodů a letorostů. Je způsobena cizopasnými houbami rodu hlízenka ( Monilinia ), často jde o hlízenku ovocnou ( Monilinia fructicola ), mezi další časté původce patří například hlízenka chabá ( Monilinia laxa ). Pro přesnou identifikaci je nezbytný laboratorní test. Identifikace je možná na základě charakteristického růstu kolonie na živných médiích, jako je rychlost růstu, vzhled kolonie, morfologie (tvar, velikost konidií, způsob jejich klíčení). Je tomu tak zejména v územích, kde se pěstuje broskvoň ve velkoskladech. Moniliový úžeh a moniliová hniloba peckovin v roce.


Výskyt moniliového vadnutí meruněk na jižní Moravě. Ráda bych se zeptala, čím může být způsobena hniloba plodů meruňky Karola. Plody začnou hnít jakmile se začnou vybarvovat. Detailní popis produktu Přípravek na ochranu rostlin - fungicid.


V této formě bývá velmi nebezpečná, neboť výtrusy houby, které padnou na květ, rychle vzklíčí, květ vadne a podhoubí se rozšíří na letorost. EDÁ HNILOBA – Botryotinia fuekeliana První postřik provedeme při zapojování hroznů Přípravky: Mythos SC, Teldor 5SC, Thiram granuflo – ke každému z těchto přípravků použít NatrinSam PADLÍ – Erysiphe necator První ošetře.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky